OUBS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otaniemi Underground Broadcasting System
Lähetykset alkoivat 3. maaliskuuta 1983
Lähetykset loppuivat 31. toukokuuta 2011
Omistaja Aalto University Student Union
Tunnuslause Plug it in Baby!
Maa  Suomi
Näkyvyysalue Otaniemi, Internet
Aiemmin OtaRadio, OtaTv
Kotisivu www.oubs.fi
Saatavuus
Kaapeliverkko
Trinet Kanava 1000
IPTV (ADSL)
Maxivision Kanava ?
Funet udp://233.155.177.255:1234

OUBS, Otaniemi Underground Broadcasting System (tunnetaan myös nimellä OtaTV), oli vuosina 1983–2011 toiminut Teknillisen korkeakoulun Ylioppilaskunnan ylläpitämä kaapelitelevisiokanava, joka toimi ja näkyi Espoon Otaniemen ja Leppävaaran Teekkarikylän alueella. Kanava näkyi myös internetissä flash-streamina ja IPTV:ssä.lähde?

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OUBSin pääasiallinen tarkoitus oli uutisoida opiskelijatapahtumista ja muista opiskelijoita kiinnostavista asioista ja täten tallentaa AYY:n (ennen TKY) historiaa. Digikanava OUBS näkyi noin 2500 taloudessa, joista suurin osa oli TKY:n, HOASin ja Otaniemen asuntosäätiön opiskelija-asuntoja. Tammikuun alusta 2008 alkaen OUBS lähetti myös ohjelma multicastina IPTV:ssä, missä kanavan kuva oli aika-ajoin teräväpiirtoista.lähde?

Mainosjuliste OUBS:n järjestämästä avoimesta videokurssista.
Vanha mainosjuliste OUBS:n järjestämästä avoimesta videokurssista vuonna 2009.

Käytännössä OUBSin toimituskunta sai hyvin vapaat kädet ohjelmansa tuottamiseen ja ohjelmat olivat useinkin hyvin kokeellisia. OUBS tuotti uutta ohjelmaa noin tunnin viikossa, josta osan oli voinut katsoa kanavan www-sivuilta. OUBS on kokeillut tosi-tv -ohjelmien ja tv-chattien kaltaisia konsepteja ennen kuin ne tulivat osaksi suurien kanavien ohjelmatarjontaa. Torstai-iltaisin lähetetyt ohjelmat olivat tyypillisesti monikameratekniikalla kuvattuja suoria lähetyksiä, joissa oli mukana aiemmin viikolla kuvattuja ja editoituja reportaaseja, sketsejä tai muita inserttejä. Muina aikoina kanavalla pyöri ilmoituksia tai aikaisempina vuosina tuotettuja ohjelmia.lähde?

Kanavan henkilökunta koostui seitsemästä osapäiväisesti palkatusta työntekijästä: vastaavasta toimittajasta, neljästä toimittajasta ja kahdesta teknikosta. Haku kanavalle oli keväällä. Kuka tahansa oli voinut hakea, mutta työntekijät olivat miltei poikkeuksetta olleet TKK:n tai muun pääkaupunkiseudun oppilaitoksen opiskelijoita. Työntekijät asuivat kanavan tilojen yhteydessä olevissa soluasunnoissa. Toimituskunta valittiin lukukauden kestävissä jaksoissa. Lähes aina joku toimitukseen kuuluneista jatkoi toisen vuoden päätoimittajana.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950-luvun alussa valmistuneeseen Otaniemen opiskelijakylään rakennettiin keskusradio, joka nimettiin ensin OtaRadioksi ja myöhemmin OUBSiksi. Teekkarikylän toimiessa vuoden 1983 yleisurheilun MM-kisojen kisakylänä rakennettiin kaapeliverkko, jolla jaettiin tv-ohjelmia. Tämä mahdollisti TKY:n oman kanavan, OtaTV:n, perustamisen, jolloin entiseen puhelinkeskukseen rakennettiin tv-studio. OtaTV ja OtaRadio yhdistyivät pian. 2000-luvulle saakka OUBS vastasi myös Teekkarikylän kaapeliverkon toiminnasta ja kanavien välityksestä asuntoihin.lähde?

Kanavan lopettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaltoyliopiston myötä OUBS koettiin liian teekkarihenkiseksi kanavaksi. AYY:n hallitus päätti lopettaa OUBS toiminnan 31.5.2011 ja aloittaa uuden Aate-nimisen av-median.[1] Aate jatkoi toimintaansa edesmenneen OUBS:n tiloissa 1.6.2011 alkaen. Muutoksen myötä soluasunnot muutettiin työtiloiksi.lähde?

OUBS ry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AYY lakkautti OUBSin 31.5.2011 ja perusti tilalle Ylioppilasmedia Aatteen. Aate ehti toimia vain runsaan vuoden ennen kuin sekin lakkautettiin. Nykyisin OUBS ry jatkaa siitä mihin OUBS aikoinaan jäi.[2]

Otaniemi Underground Broadcasting Systemsin hautakivi
OUBS:n hautakivi teekkariperinteiden hautuumaalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aaltolaisten oma kanava tulee! OSA 1 (Arkistoitu – Internet Archive), AYY blogi (viitattu 23.5.2011) (suomeksi)
  2. Heikki Lindroos: Historiaa (Archive.org) kesällä 2012. oubs.fi. Arkistoitu 25.1.2016. Viitattu 17.2.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]