Funet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Funetin runkoverkko on yhteydessä Internetiin NORDUnetin ja GÉANT2:n kautta. Kartta vuodelta 2008.

Funet (engl. Finnish University and Research Network[1]) on Suomen korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko, jota operoi opetusministeriön hallinnoima, valtion kokonaan omistama CSC – Tieteen tietotekniikan keskus. Funet-verkko palvelee suomalaisia yliopistoja, ammattikorkeakouluja sekä tutkimuslaitoksia tarjoamalla niille tietoliikenneyhteydet.

CSC vastaa Funet-verkon toiminnasta ja kehittämisestä. Erilaisten tietoliikenneyhteyspalveluiden lisäksi muita Funet-palveluja ovat myös erilaiset tietoturva-, käytön tuki, viestintä- ja jakelupalvelut.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Funet-tietoverkkohanke aloitettiin 1980-luvulla. Hankkeen alkuperäisenä tarkoituksena oli kehittää Suomen korkeakoululaitoksen tietoliikenneyhteyksiä. Funet-verkon kautta Suomi liittyi kansainväliseen Internetiin vuodenvaihteessa 1988-1989.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Funet-verkon ulkomaanyhteydet on toteutettu pohjoismaisen tutkimusverkon NORDUnetin kautta. Nordunet puolestaan muodostaa osan Euroopan tutkimuksen Géant2-runkoverkkoa.

Vuodesta 2008 lähtien Funet-yhteyksiä on uusittu osa kerrallaan mustan kuidun varassa toimiviksi kuituyhteyksiksi, jotka mahdollistavat myös erillisten valopolkujen käytön ja tarvittaessa jopa useiden kymmenien gigabittien sekuntinopeudet. Aiemmin runkoverkon tärkeimmät yhteydet oli toteutettu pääosin 2,5 Gbit/s ja 10 Gbit/s SDH- ja Ethernet-yhteyksillä ja tilaajayhteydet oli toteutettu pääosin 1 000 ja 100 Mbit/s Ethernet-tekniikoilla. Tärkein ulkomaanyhteys Helsingistä Tukholmaan on kapasiteetiltaan 10 + 10 Gbit/s. [2]

Kuten kaikki suomalaiset internet-operaattorit, myös Funet on FICIXin jäsen. Datan siirto kotimaisten operaattoreiden välillä hoidetaan kolmessa Ficix-pisteessä, joihin on Funet-verkosta 10 Gbit/s tai 1 Gbit/s yhteydet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo, Kotus
  2. Funet-runkoverkon tekniikka CSC - Tieteen tietotekniikan keskus. Viitattu 17.1.2011.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahonen, Paavo: Funet - Suomen tie internetiin. (CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, 2008)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.