Funet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Funetin runkoverkko on yhteydessä Internetiin NORDUnetin ja GÉANT2:n kautta. Kartta vuodelta 2008.

Funet (engl. Finnish University and Research Network[1]) on Suomen korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko, jota operoi opetusministeriön hallinnoima, valtion kokonaan omistama CSC – Tieteen tietotekniikan keskus. Funet-verkko palvelee suomalaisia yliopistoja, ammattikorkeakouluja sekä tutkimuslaitoksia tarjoamalla niille tietoliikenneyhteydet.

CSC vastaa Funet-verkon toiminnasta ja kehittämisestä. Erilaisten tietoliikenneyhteyspalveluiden lisäksi muita Funet-palveluja ovat myös erilaiset tietoturva-, käytön tuki, viestintä- ja jakelupalvelut.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Funet-tietoverkkohanke aloitettiin 1980-luvulla. Hankkeen alkuperäisenä tarkoituksena oli kehittää Suomen korkeakoululaitoksen tietoliikenneyhteyksiä. Funet-verkon kautta Suomi liittyi kansainväliseen Internetiin vuodenvaihteessa 1988-1989.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Funet-verkon ulkomaanyhteydet on toteutettu pohjoismaisen tutkimusverkon NORDUnetin kautta. Nordunet puolestaan muodostaa osan Euroopan tutkimuksen Géant2-runkoverkkoa.

Vuodesta 2008 lähtien Funet-yhteyksiä on uusittu osa kerrallaan mustan kuidun varassa toimiviksi kuituyhteyksiksi, jotka mahdollistavat myös erillisten valopolkujen käytön ja tarvittaessa jopa useiden satojen gigabittien sekuntinopeudet. Ensimmäiset 100 Gbit/s yhteydet Funetissa otettiin tuotantokäyttöön 2015. [2]

Syksyllä 2017 yksittäisten asiakasorganisaatioiden yhteydet Funettiin olivat pääsääntöisesti 1 Gbit/s tai 10 Gbit/s Ethernetillä toteutettuja, ja ulkomaanyhteyksien kapasiteetti NORDUnetin kautta oli 220 Gbit/s. [3]

Kuten kaikki suomalaiset internet-operaattorit, myös Funet on FICIXin jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo, Kotus
  2. History of Funet in brief CSC - Tieteen tietotekniikan keskus. Viitattu 17.11.2017.
  3. Funet-runkoverkko CSC - Tieteen tietotekniikan keskus. Viitattu 17.11.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahonen, Paavo: Funet - Suomen tie internetiin. (CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, 2008)
  • Lehtisalo, Kaarina: The History of NORDUnet. (NORDUnet 2005)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.