Lentävät dinosaurukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lentävät dinosaurukset
Dinosaucers
Tyyli toiminta, piirretty
Kestoaika 22 minuuttia
Luoja(t) Michael E. Uslan
Alkuperämaa Yhdysvallat, Kanada
Alkuperäiskieli englanti
Esitetty 1987
Tuotantokausia 1
Jaksoja 65
Tuotanto
Tuottaja(t) Michael Maliani
Vastaava(t) tuottaja(t) Andy Heyward
Benjamin Melniker
Michael E. Uslan
Ohjaaja(t) Stephan Martinière
Käsikirjoittaja(t) Diane Duane
Brynne Stephens (Brynne Chandler)
Lydia C. Marano
Säveltäjä(t) Haim Saban, Shuki Levy
Tuotantoyhtiö(t) DIC Entertainment, DR Movie
Aiheesta muualla
IMDb

Lentävät dinosaurukset (engl. Dinosaucers) on animaatiosarja, jota tuotti DIC Entertainment Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuonna 1987. Sarjan luonut Michael E. Uslan piti sitä ”pähkähulluna ideana”. [1] Sarjan ainoaksi jäänyt tuotantokausi käsitti 65 jaksoa.[2] Sarja lopetettiin vähäisen suosion ja huonon vastaanoton takia. Sarjaan liittyvät lelutkin jäivät siksi julkaisematta Brasiliaa lukuunottamatta.[3][4] Myöhemmin Uslan yritti herättää Lentäviä dinosauruksia henkiin sarjakuvana Lion Forge Comics -kustantamon kanssa, mutta sitä julkaistiin vain yksi osa vuonna 2019.

Sarjan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryan: Olimme neljä tavallista teiniä, kunnes eräänä päivänä tapasimme uusia ystäviä… toiselta paikkakunnalta. Heidän nimensä oli… Lentävät dinosaurukset! Minä ja ystäväni ryhdyimme Salaisiksi tiedustelijoiksi – ulkoavaruudesta tulleiden Lentävien dinosaurusten liittolaisiksi. Osallistuimme heidän taisteluunsa Genghis Rexiä ja pahoja Tyrannoja vastaan! (sarjan intro)

Sarja seuraa hyvien Lentävien dinosaurusten ja pahojen Tyrannojen välistä taistelua.[5] Molemmat ryhmät koostuvat älyllisistä ihmismäisistä dinosauruksista tai muista esihistoriallisista lajeista ja ovat kotoisin Reptilon-planeetalta. Hahmojen nimet perustuvat heidän lajeihinsa tai niistä johdettuihin sanaleikkeihin. Lentävillä dinosauruksilla on liittolaisinaan neljä ihmistä ja heidän tukikohtansa sijaitsee tulivuoressa. Tyrannojen tukikohta on tervakuopassa. Hahmot lentävät joko itse tai omilla aluksillaan. Kummallakin ryhmällä on myös eräänlainen emoalus.

Kaikki Lentävät dinosaurukset voivat tarvittaessa muuttua takaisin alkukantaiseen muotoonsa painamalla univormussaan olevaa painiketta. Tämä kyky on nimeltään Dinovolving ja säilyttää hahmon älyn ennallaan.

Tyrannot eivät osaa muuntautua vastustajiensa tapaan ja yrittävätkin varastaa heidän teknologiaansa joissakin jaksoissa. Tyrannoilla on kylläkin sädease nimeltään devolver, jonka vaikutus muistuttaa dinovolving-kykyä, mutta kohteen äly taantuu ulkomuodon lisäksi. Reptilonin asukkaat muuttuvat tavallisiksi dinosauruksiksi, ihmiset taas luolamiehiksi. Devolveria käytetään sarjassa usein Tyrannoja itseään vastaan. Tyrannoilla on myös ase, joka muuttaa kohteensa kiveksi tai takaisin.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentävät dinosaurukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Allo on allosaurus ja Lentävien dinosaurusten johtaja. Hän on luonteeltaan rauhallinen ja vakava. Hänen nahkansa on ruskea ja vaatteensa siniset ja sinivihreät. Hänen setänsä ja tätinsä ovat Reptilonin hallitsijat. Allon dinovolving-muoto on 12 metriä pitkä.
  • Dimetro on dimetrodon sekä ryhmän tiedemies ja mekaanikko. Hänellä on sinivihreä nahka ja hänen vaatteensa ovat ruskeat, punaiset ja siniset. Dimetro puhuu skotlantilaisella korostuksella.
  • Bronto Thunder on nimestään huolimatta apatosaurus. Hän on vahvin Lentävistä dinosauruksista. Hänen dinovolving-muotonsa on 24 metriä pitkä.
  • Stego on stegosaurus. Hän ei ole älyltään ja rohkeudeltaan muiden tasolla mutta on kuitenkin vahva. Hän ei käyttänyt dinovolving-kykyään sarjassa.
  • Tricero on triceratops. Hän oli kotiplaneetallaan poliisi ja on luonteeltaan rauhallinen. Hänen dinovolving-muotonsa on 9 metriä pitkä.
  • Bonehead on pachycephalosaurus ja Allon sisaren Bonehildan poika. Hän on hyväluonteinen mutta ei kovin älykäs. Hänen dinovolving-muotonsa on 8 metriä pitkä. Boneheadillä on Numbskull-niminen pikkuveli.
  • Ichy on ichthyosaurus. Hänellä on harmaa nahka ja vihreät vaatteet. Hän osaa merieläinten kieltä. Hänellä on suhde Teryxin kanssa. Ichyn dinovolving-muoto on 9 metriä pitkä.
  • Teryx on archaeopteryx, entinen näyttelijä ja ainoa naispuolinen Lentävä dinosaurus. Hänellä on valkoiset, siniset ja vaaleanpunaiset höyhenet. Hän osaa lintujen kieltä. Hän on suhteessa Ichyn kanssa. Myös Genghis Rex on ihastunut Teryxiin, joskaan ei saa vastakaikua. Genghis Rex ei ihastumisensa takia halua vahingoittaa Teryxiä. Teryx ei käytä dinovolving-kykyään sarjassa.

Salaiset tiedustelijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaiset tiedustelijat ovat neljä teini-ikäistä ihmistä, jotka ovat Lentävien dinosaurusten liittolaisia. He saavat taikavoimia sormuksista, jotka he saivat dinosauruksilta.

  • Ryan Spencer on vaaleatukkainen poika. Hän on ryhmän älykkäin ja vahvin. Hän ei joudu niin usein vaaroihin kuin muut.
  • Sara Spencer (suomeksi Saara) on Ryanin vaaleatukkainen pikkusisko. Hänkin on älykäs ja vahva ja saa sormuksellaan lisää voimaa. Hän seikkailee usein Bronto Thunderin kanssa. Hänellä on läheiset välit Teryxin kanssa.
  • Paul on älykäs silmälasipäinen afroamerikkalainen poika. Lentävät dinosaurukset ovat hänestä jännittäviä ja hauskoja. Hänen koiransa aiheuttaa välillä harmia dinosauruksille. Hänen sormuksensa tekee hänestä pitkän matkan juoksijan. Paul viihtyy Dimetron kanssa.
  • David on mustatukkainen poika ja tiedustelijoista villein. Hän toimii usein ajattelematta, mikä aiheuttaa dinosauruksille ongelmia. David on vahva, luova ja nokkela. Hän viihtyy Stegon ja Boneheadin kanssa. Hän jaksaa nostaa raskaita esineitä sormuksensa avulla.

Tyrannot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Genghis Rex tai vain Rex on tyrannosaurus ja Tyrannojen johtaja. Hänellä on punainen nahka ja oranssit ja siniset vaatteet. Hän on brutaali, tyrannimainen ja suuttuu helposti. Hän haukkuu alaisiaan usein tyhmiksi, kun hänen suunnitelmansa menevät pieleen. Rex jää aina lopulta kakkoseksi taistelussaan Lentäviä dinosauruksia vastaan. Hän on ihastunut Teryxiin, mutta tunne ei ole molemminpuolinen.
  • Prinsessa Dei on deinonychus, Rexin isosisko ja ainoa naispuolinen Tyranno. Hänellä on keltavihreä nahka. Hänet nähdään Reptilon-planeetalla ja hän saattaa olla Tyrannojen sikäläinen johtaja. Dei on melkein yhtä vahva kuin veljensä mutta älykkäämpi ja ketterämpi. Hän on ainoa Tyranno, joka uskaltaa moittia Rexiä tämän epäonnistumisista.
  • Ankylo on ankylosaurus. Hän on Rexin uskollinen avustaja ja imartelee tätä. Hän muistuttaa pahkasikaa ja ei ole kovin älykäs. Hänellä on punainen nahka ja harmaat vaatteet. Hänellä on ase nimeltään anklebuster, joka luo energiaketjun.
  • Quackpot on hadrosaurus tai mahdollisesti edmontosaurus. Hän tekee käytännön piloja muille ryhmän jäsenille. Hänellä on punavalkoinen nahka ja siniharmaat vaatteet. Quackpot ääntelehtii kuin ankka ja puhuu 1920-luvun gangsterin tyyliin. Hän veti ennen lastenohjelmaa televisiossa ja ei halua missään nimessä vahingoittaa lapsia.
  • Brachio on brachiosaurus, violetti kovanaama ja Tyrannoista vahvin. Hän on uskollinen Rexille mutta ei kovin älykäs.
  • Styraco on styracosaurus ja entinen hammaslääkäri. Hän on oranssi ja pitää keltaisia vaatteita. Hän on älykäs ja uskollinen Rexille mutta hänen hermonsa pettävät helposti paineen alla. Styraco syö paljon ja vihaa vettä.
  • Plesio on plesiosaurus ja entinen juristi. Hän näyttää vaaleanpunaiselta lohikäärmeeltä ja on ovela. Hän osaa puhua merieläimille Ichyn tavoin. Hänellä oli romanttinen suhde Loch Nessin hirviön kanssa. Plesio on ryhmän tiedemies ja keksijä. Hän on ryhmästä vähiten uskollinen Rexille.
  • Terrible Dactyl on pterodaktyyli, joka puhuu brittiläisellä korostuksella. Hän on oranssi ja hänellä on lentäjän naamari sekä violetit ja valkoiset vaatteet. Hän auttoi eräässä jaksossa Lentäviä dinosauruksia suojelemaan dinosauruksen munia eli hän ei ole täysin paha.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero Nimi englanniksi
1. Dinosaur Valley
2. Take Us Out to the Ballgame
3. Happy Egg Day to You
4. Hooray for Hollywood
5. Divide and Conquer
6. A Real Super Hero
7. Burgers Up!
8. Be Prepared
9. That Shrinking Feeling
10. Rockin' Reptiles
11. Sleeping Booty
12. The First Snow
13. Trick or Cheat
14. Defective Defector
15. For the Love of Teryx
16. A Man's Best Friend Is His Dogasaurus
17. Carnivore in Rio
18. Frozen Fur Balls
19. Hook, Line, and Stinker
20. The Prehistoric Purge
21. The Truth About Dragons
22. Chariots of the Dinosaucers
23. Eggs Mark the Spot
24. Mommy Dino-Dearest
25. The Whale's Song
26. Inquiring Minds
27. War of the Worlds… II
28. Beach Blanket Bonehead
29. The Bone Ranger and Bronto
30. Cindersaurus
31. Trouble in Paradise
32. Monday Night Clawball
33. Age of Aquariums
34. Scents of Wonder
35. Fine-Feathered Friend
36. Allo and Cos-Stego Meet the Abominable Snowman
37. The Quack-Up of Quackpot
38. It's an Archaeopteryx — It's a Plane — It's Thunder-Lizard
39. Teacher's Pest
40. Dino-Chips!
41. The Heart and Sole of Bigfoot
42. Karatesaurus Wrecks
43. Lochs and Bay Gulls
44. The Trojan Horseasaurus
45. We're Off to See the Lizard
46. Seeing Purple
47. There's No Such Thing as Stego-Claws
48. Applesaucers
49. Reduced for Clarence
50. Attack of the Fur Balls
51. Dinosaur Dundy
52. Those Reptilon Nights
53. The Dinolympics
54. Sara Had a Little Lambeosaurus
55. Beauty and the Bonehead
56. The Museum of Natural Humans
57. Saber-Tooth or Consequences
58. Camp Tyranno
59. The Babysitter
60. Toy-Ranno Store Wars
61. The T-Bones' Stakes
62. The Scales of Justice
63. I Got Those 'Ol Reptilon Blues Again, Mommasaur
64. I Was a Teenage Human
65. The Friend

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sarjaa esitti PTV4 arki-iltaisin vuosina 1994–1996.[6][7]

Jaksojen suomenkielisiä nimiä:

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Len Carlson  Allo, Quackpot  
 Rob Cowan  Tricero  
 Marvin Goldhar  Bonehead, Bronto Thunder  
 Dan Hennessey  Genghis Rex, Plesio  
 Ray Kahnert  Stego  
 Gordon Masten  Styraco  
 Don McManus  Brachio  
 Louise Vallance  Teryx, Prinsessa Dei  
 Simon Reynolds  Ryan Spencer  
 Barbara Lynn Redpath  Sara Spencer  
 John Stocker  Ankylo, Terrible Dactyl, Ugh  
 Leslie Toth  David  
 Chris Wiggins  Dimetro  
 Thick Wilson  Ichy  
 Richard Yearwood  Paul  
 Edie Mirman  ?  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael E. Uslan: The Boy Who Loved Batman: A Memoir (Chronicle Books, 2011, ISBN 978-0811875509), sivu 212
  2. David Perlmutter: The Encyclopedia of American Animated Television Shows (Rowman & Littlefield, 2018, ISBN 978-1538103739), sivu 156
  3. Super Toy Archive - Dinosaucers
  4. STA: Dinosaucers: Action Figures: Brazil's Glassite 8" Figures
  5. Hal Erickson: Television cartoon shows: an illustrated encyclopedia, 1949 through 2003 (McFarland & Co, 2005, ISBN 07864-2255-6), sivu 253
  6. Radio ja TV 3. maaliskuuta (julkaistu 25.2.1994) – Helsingin Sanomat (€)
  7. Kotimaa – PTV4 (julkaistu 24.12.1996) – Helsingin Sanomat (€)
  8. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003370543.html (€)
  9. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003357022.html (€)
  10. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003368562.html (€)
  11. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003434270.html (€)
  12. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003460339.html (€)
  13. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003446089.html (€)
  14. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003446090.html (€)
  15. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003453790.html (€)
  16. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003360671.html (€)
  17. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003453793.html (€)
  18. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003455676.html (€)
  19. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003455714.html (€)
  20. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003362616.html (€)
  21. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003446091.html (€)
  22. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003444575.html (€)
  23. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003387972.html (€)
  24. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003458377.html (€)
  25. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003353128.html (€)
  26. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003383962.html (€)
  27. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003358739.html (€)
  28. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003463236.html (€)
  29. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003381841.html (€)
  30. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003447984.html (€)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dinosaucers  –  versio 1177502723 (27. syyskuuta 2023)