Tämä on lupaava artikkeli.

Dimetrodon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dimetrodon
Dimetrodon loomisi
Dimetrodon loomisi
Permikausi
Cisural, 299–270 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Kladi: Eupelycosauria
Kladi: Sphenacodontia
Heimo: Sphenacodontidae
Suku: Dimetrodon
Cope, 1878[1][2]
Lajit
 • D. milleri
 • D. natalis
 • D. limbatus
 • D. booneorum
 • D. gigashomogenes
 • D. grandis
 • D. loomisi
 • D. angelensis
 • D. teutonis
Katso myös

  Dimetrodon Wikispeciesissä
  Dimetrodon Commonsissa

Dimetrodon (nimen merkitys: ”kahdenpituiset hampaat”)[3] on sukupuuttoon kuollut Sphenacodontidae-heimoon kuuluva synapsidisuku. Se eli varhaisella permikaudella noin 299–270 miljoonaa vuotta sitten. Suvun lajeihin kuului muiden Sphenacodontidaen jäsenten tavoin aikansa hallitsevia lihansyöjiä.[4][5][6][7][8] Dimetrodon kasvoi 1,7–4,6 metriä pitkiksi, ja sen erityisominaisuksiin kuului niin sanottu ”selkäpurje”, jonka käyttötarkoitusta ei varmasti tiedetä.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dimetrondonia ja muita nisäkkäisiin kuulumattomia synapsideja on aikaisemmin kutsuttu ”nisäkäsmäisiksi matelijoiksi”. Nimi on kuitenkin virheellinen, sillä ne ovat läheisempää sukua nisäkkäille kuin matelijoille.[4][5][6][8] Nykyisin biologit ja paleontologit suosivat fylogeneettista systematiikkaa, joka luokittelee eliöitä niiden evoluutiohistorian ja täten myös sukulaisuussuhteiden pohjalta.[9][10][11] Tästä syystä sekä termi ”nisäkäsmäinen matelija” että nimitys ”Pelycosauria”, johon Dimetrodon aikaisemmin luokiteltiin on menettänyt merkityksensä, sillä osa siihen luetuista eläimistä, kuten Dimetrodon, on läheisempää sukua terapsideille, joihin myös nisäkkäät nykyisin luokitellaan, kuin toisilleen. Varhaisiin synapsideihin viitattaessa käytetään nykyään usein epävirallista nimitystä ”pelykosaurit” ja ”pelykosauri gradin synapsidit”. Taksonominen ryhmitys ”Pelycosauria” ei kuitenkaan ole enää käytössä.[4][5][6][12]

Dimetrodon kuuluu synapsidien kehityslinjaan nimeltä Sphenacodontia ja sen alaryhmään Sphenacodontoidea, johon luetaan ainoastaan terapsidit (Therapsida) ja heimo Sphenacodontidae. Dimetrodonin lähisukulaisiin kuuluvat muut Sphenacodontidaen edustajat, esimerkiksi Sphenacodon ja Secodontosaurus.[6] Dimetrodon-sukuun luetaan useita lajeja, joiden esiintymisajat kattavat koko varhaisen permikauden.[13]

Dimetrodonia on kuvattu populaarikulttuurissa yhdessä dinosaurusten kanssa. Se ei kuitenkaan ole dinosaurus vaan paljon lähempää sukua nisäkkäille kuin millekään matelijoille. Dimetrodon eli yli 60 miljoonaa vuotta ennen ensimmäisten dinosaurusten kehittymistä. [5]

Levinneisyys ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienimmän Dimetrodon-lajin pituus on vain noin 1,7 m ja paino noin 28 kg, mutta suurin tunnettu laji kasvoi jopa noin 4,6 m pitkäksi ja suunnilleen 250 kilogramman painoiseksi. Dimetrodonin fossiileista suurin osa on löydetty Yhdysvalloista Oklahomasta ja Texasista, mutta myös muulta Yhdysvaltojen alueelta on löytynyt sen jäänteitä. Tämän lisäksi laji Dimetrodon teutonis on löydetty Saksasta.[13] Dimetrodonin jalanjälkien fossiileja on löytynyt Kanadasta Nova Scotiasta.[2]

Dimetrodonin erityisominaisuuksiin kuului niin sanottu ”selkäpurje”, joka muodostui pidentyneistä selkänikamista ja niiden todennäköisesti kannattelemasta kudoksesta. Purjeen käyttötarkoitusta ei varmasti tiedetä, mutta se saattoi toimia kuin aurinkokerääjä ja auttaa näin eläintä lämmönsääteilyssä. Tämän ansiosta se saattoi päästä aikaisemmin liikkeelle aamulla kuin muut samankokoiset eläimet, joilla vastaavaa purjetta ei ollut.[5][2][7]

Fylogenia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fröbisch, J., Schoch, R.R., Müller, J., Schindler, T., & Schweiss, D. 2011 (Muut paitsi Caseasauria tutkimuksen kladogrammista, Caseasauria tekstiosasta):

Dimetrodonin luuranko Field Museum of Natural Historyssä
Dimetrodon grandis


Synapsida
Caseasauria

CaseidaeEothyrididaeEupelycosauria

Varanopidae
Ophiacodontidae
Edaphosauridae


Sphenacodontia

Haptodus
PalaeohatteriaPantelosaurusIanthodon
Cutleria


Sphenacodontoidea

Therapsida (mm. Mammalia)


Sphenacodontidae

Secodontosaurus
Cryptovenator
SphenacodonCtenospondylusDimetrodon

[6][11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. DIMETRODON (AMNIOTA: SYNAPSIDA: SPHENACODONTIDAE) FROM THE LOWER PERMIAN ABO FORMATION,SOCORRO COUNTY, NEW MEXICO (englanniksi)
 2. a b c Dimetrodon Printout Enchanted Learning. Viitattu 22.4.2011. (englanniksi)
 3. Synapsida: Sphenacodontia Palaeos.com (viitattu 3.12.2013) (englanniksi)
 4. a b c Interrelationships of basal synapsids: cranial and postcranial morphological partitions suggest different topologies Journal of Systematic Palaeontology Volume 10, Issue 4, 2012 (englanniksi)
 5. a b c d e Dimetrodon Is Not a Dinosaur: Using Tree Thinking to Understand the Ancient Relatives of Mammals and their Evolution Evolution: Education and Outreach kesäkuu 2009, Volume 2, Issue 2, pp 257-271 (englanniksi)
 6. a b c d e A new basal sphenacodontid synapsid from the Late Carboniferous of the Saar−Nahe Basin, Germany (englanniksi)
 7. a b Synapsida - Mammals and their extinct relatives (Arkistoitu – Internet Archive) Tree of Life Web Project (ToL) (englanniksi)
 8. a b The Fossil Non-mammalian Synapsid Collection at The Field Museum (englanniksi)
 9. Why Do Biologists Need Cladistics? (englanniksi)
 10. Using the tree for classification (englanniksi)
 11. a b Autapomorphies of the main clades of synapsids (Arkistoitu – Internet Archive) Tree of Life Web Project (ToL) (englanniksi)
 12. A mixed-age classed ‘pelycosaur’ aggregation from South Africa: earliest evidence of parental care in amniotes? Jennifer Botha-Brink & Sean P Modesto; Proceedings B, 22. marraskuuta 2007 (englanniksi)
 13. a b A new species of Dimetrodon (Synapsida: Sphenacodontidae) from the Lower Permian of Germany records first occurrence of genus outside of North America (englanniksi)