Deinonychus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deinonychus
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Tetanurit Tetanurae
Yläheimo: Dromaeosauroidea
Heimo: Dromaeosaurit Dromaeosauridae
Alaheimo: Velociraptorinae
Suku: Deinonychus
Laji: antirrhopus
Kaksiosainen nimi

Deinonychus antirrhopus
Ostrom, 1969

Katso myös

  Deinonychus Wikispeciesissä
  Deinonychus Commonsissa

Deinonychus (kreikaksi δεινος ja ονυξ/ονυχος, ”hirmukynsi”) oli suku dinosaurusten Dromaeosauridae-heimossa. Suvun nimi viittaa heimon lajeille tyypilliseen sirppikynteen, jota ne käyttivät saalistuksessa. Suvusta on kuvattu vain yksi laji, Deinonychus antirrhopus, joka oli Velociraptorin kookkaampi lähisukulainen. Deinonychuksen fossiileja on löydetty Montanasta Pohjois-Amerikasta.

Todennäköisesti Deinonychus saattoi saalistaa isoja kasvinsyöjädinosauruksia, jotka tämä kaatoi mahdollisesti sirppikynsillään ja hampaillaan. Aikaisemmin uskottiin, että Deinonychus saalisti luultavasti laumassa vähän samoin kuin hyeenat nykyisin; yksi hämää edestä ja muut yrittävät takaapäin niskaan. Fossiloituneista hampaista tehdyt hiilen isotooppien analyysit ovat kuitenkin haastaneet käsityksen. Nuorten ja vanhempien yksilöiden ruokavalio poikkesi toisistaan, mikä voisi viitata siihen että modernien lintujen ja krokotiilien tavoin Deinonychus ei ollut sosiaalinen saalistaja.[1][2]

Tutkijat ovat perinteisesti ajatelleet, että Deinonychus käytti sirppikynsiään aiheuttaakseen saaliilleen vakavia haavoja. Vuonna 2005 suoritettiin kuitenkin tutkimus, jossa Deinonychuksen jalan mallilla iskettiin sianruhoa.[3] Kynnet eivät onnistuneet tekemään merkittäviä vaurioita.[3] Tutkimuksen suorittaneiden tutkijoiden mielestä kynsistä olisi enemmän hyötyä kiipeilemisessä.[3] Toinen näkökulma on, että Deinonychus käytti kynsiään samalla tavalla kuin nykyiset haukat: se piti saaliinsa niiden avulla tiukasti aloillaan samalla, kun alkoi syödä sitä elävältä.[4]

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deinonychuksen pituus oli 3−4 metriä ja paino noin 80 kilogrammaa. Takajalkojen sirppikynnen pituus oli 12 senttimetriä. Fossiileista ei ole löydetty jälkiä höyhenpeitteestä, mutta Dromaeosauridae-heimon lajeilla oletetaan olleen höyhenpeite.

Jurassic Park

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Toinen näkemys Deinonychuksen ulkonäöstä.

Jurassic Parkista tutut Velociraptorit muistuttavat enemmän Deinonychuksia, mutta niiden nopeutta ja varsinkin kokoa on silti liioiteltu. Siksi oikeammin voisikin sanoa, että kyseisessä elokuvassa esiintyneet liskot olivat Velociraptorin suurempia sukulaisia Deinonychuksia. Elokuvan tekoaikaan jotkut paleontologit luokittelivat Deinonychuksen Velociraptorin lajiksi (nimellä Velociraptor antirrhopus) mihin hypoteesiin myös niin alkuperäisteoksen kuin elokuvankin raptorit perustuvat. Hypoteesi kuitenkin hylättiin muutama vuosi elokuvan teon jälkeen.

  1. Raptorial Dinosaurs Did Not Hunt in Coordinated Packs, Paleontologists Say | Paleontology | Sci-News.com Breaking Science News | Sci-News.com. Viitattu 11.7.2021. (englanniksi)
  2. Elizabeth Dohms-Harter: Raptors May Have Hunted In Packs In Hollywood, Just Not In Real Life Wisconsin Public Radio. 2.6.2020. Viitattu 11.7.2021. (englanniksi)
  3. a b c Dinosaur killer claws or climbing crampons? ncbi.nlm.nih.gov.
  4. The Predatory Ecology of Deinonychus and the Origin of Flapping in Birds ncbi.nlm.nih.gov.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.