Deinonychus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deinonychus
Deinonychus BW.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Tetanurit Tetanurae
Yläheimo: Dromaeosauroidea
Heimo: Dromaeosaurit Dromaeosauridae
Alaheimo: Velociraptorinae
Suku: Deinonychus
Laji: antirrhopus
Kaksiosainen nimi

Deinonychus antirrhopus
Ostrom, 1969

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Deinonychus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Deinonychus Commonsissa

Deinonychus (kreikka δεινος ja ονυξ/ονυχος, ”hirmukynsi”) oli suku dinosauruksien Dromaeosauridae-heimossa. Suvun nimi viittaa heimon lajeille tyypilliseen sirppikynteen, jota ne käyttivät saalistuksessa. Suvusta on kuvattu vain yksi laji, Deinonychus antirrhopus, joka oli Velociraptorin isompi lähisukulainen. Deinonychuksen fossiileja on löydetty Montanasta Pohjois-Amerikasta.

Todennäköisesti Deinonychus söi isoja kasvinsyöjädinosauruksia, ja saalisti laumassa. Saaliinsa peto kaatoi todennäköisesti sirppikynsillään ja hampaillaan. Lauma luultavasti saalisti vähän samoin kuin hyeenat nykyisin; yksi hämää edestä ja muut yrittävät takaapäin niskaan.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deinonychuksen pituus oli 3−4 metriä ja paino noin 80 kilogrammaa. Takajalkojen sirppikynnen pituus oli 12 senttimetriä. Fossiileista ei ole löydetty jälkiä höyhenpeitteestä, mutta Dromaeosauridae-heimon lajeilla oletetaan olleen höyhenpeite.

Jurassic Park[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen näkemys Deinonychuksen ulkonäöstä.

Jurassic Parkista tutut Velociraptorit muistuttavat enemmän Deinonychuksia, mutta niiden nopeutta ja varsinkin kokoa on silti liioiteltu. Siksi oikeammin voisikin sanoa, että kyseisessä elokuvassa esiintyneet liskot olivat Velociraptorin suurempia sukulaisia Deinonychuksia. Elokuvan tekoaikaan jotkut paleontologit luokittelivat Deinonychuksen Velociraptorin lajiksi (nimellä Velociraptor antirrhopus) mihin hypoteesiin myös niin alkuperäisteoksen kuin elokuvankin raptorit perustuvat. Hypoteesi kuitenkin hylättiin muutama vuosi elokuvan teon jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.