Fredriksberg (toimistokompleksi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fredriksberg
Fredriksberg D:n sisäänkäynti, jossa sijaitsee MTV:n studio- ja toimitilat (”Pöllölaakso”).
Fredriksberg D:n sisäänkäynti, jossa sijaitsee MTV:n studio- ja toimitilat (”Pöllölaakso”).
Osoite Konepajankuja 1–7
Sijainti Suomi Vallila, Helsinki
Rakennustyyppi toimisto- ja liikerakennus
Valmistumisvuosi 2018 (A)
2020 (B ja C)
2022 (D)
Suunnittelija Arkkitehtitoimisto Sarc
Rakennuttaja NCC
Urakoitsija NCC
Omistaja Swiss Life (A)
KanAm Grund (B ja C)
Abrdn plc (D)
Käyttäjä useita
Tyylisuunta nykyarkkitehtuuri
Runkorakenne betoni
Julkisivumateriaali tiili, lasi
Kerrosluku 6
Kerrosala n. 30 000 m²[1]
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Fredriksberg on Helsingin Vallilassa, Konepajan alueella sijaitseva neljän toimistotalon muodostama rakennuskompleksi. Se jaetaan Fredriksberg A-, B-, C- ja D-rakennuksiin, jotka valmistuivat kolmessa osassa vuosina 2018–2022. Ne muodostavat yhtenäisen korttelin, joka rajautuu Sturenkatuun, Teollisuuskatuun, Aleksis Kiven katuun ja Konepajankujaan. Fredriksbergissä on vuokrattavaa toimitilaa yhteensä noin 30 000 neliömetriä ja työskentelytilat 2 000 henkilölle.

Fredriksbergin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Sarc ja rakennuttanut NCC.[2] Rakennuskompleksissa on kuusi maanpäällistä kerrosta, ja sen julkisivua koristaa punatiili ja lasiset pinnat. Se on saanut nimensä viereisen Pasilan kaupunginosan entisestä ruotsinkielisestä nimestä Fredriksberg.

Rakennuksille on myönnetty BREEAM-ympäristöarviointijärjestelmän korkein sertifikaatti, Excellent-arvosana.[3]

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredriksberg A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen osan, A-talon rakentaminen alkoi marraskuussa 2016 ja se valmistui toukokuussa 2018. Rakennuttaja NCC myi rakennuksen saman vuoden syksyllä Swiss Life -varainhoitoyhtiön rahastolle 45 miljoonalla eurolla.[4] A-osassa on noin 9 000 neliömetriä vuokrattavaa toimisto- ja liiketilaa.[4] Siellä sijaitsee muun muassa Jääkiekon SM-liigan toimisto, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimitilat ja Allianzin Suomen-pääkonttori.[5] Aleksis Kiven kadun puoleisella katutasolla on R-Kioski ja olutravintola Konepaja.

Fredriksberg B ja C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

B- ja C-rakennukset lasketaan usein yhdeksi kokonaisuudeksi ja ne valmistuivat toukokuussa 2020.[6] B- ja C-rakennusten yhteenlaskettu pinta-ala on noin 11 000 neliömetriä. Rakennuttaja NCC myi joulukuussa 2019 ne saksalaisen KanAm Grund Groupin rahastolle noin 64 miljoonalla eurolla.[7][1]

Fredriksberg D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokonaisuuden viimeinen osa, Teollisuuskadun puoleinen Fredriksberg D valmistui kesäkuussa 2022.[6] NCC myi sen brittiläiselle sijoitusyhtiö Abrdn plc:lle 75 miljoonalla eurolla.[8] MTV muutti vuodenvaihteessa 2022–2023 D-rakennuksen tiloihin, ja sitä alettiin kutsua ”uudeksi Pöllölaaksoksi” viittauksena MTV:n aiempaan Ilmalan-pääkonttoriin.[9][10][11] D-talossa sijaitsee MTV:n toimitus, uutis- ja urheilustudiot, sekä lounasravintola katutasossa. Ylemmissä kerroksissa on lisäksi tuotantoyhtiö Suora Broadcastin tiloja.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]