Sikke Sumari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sikke Sumari vuonna 2000.

Sikke Sumari (oik. Sirkkaliisa Sumari-Ilmoni; s. 13. kesäkuuta 1951 Kylmäkoski[1]) on suomalainen kokki, ravintoloitsija ja keittokirjailija sekä entinen malli.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sumari on tehnyt töitä televisiolle vuodesta 1975, ensin MTV:n kuuluttajana ja siitä viihde- ja uutisohjelmien juontajana, muun muassa ohjelmissa Tasaraha, Usko tai älä, Tänään, Dolce Vita ja Kotikeittiömestari. Sumari juonsi myös ohjelmaa Kokkisota vuosina 1999–2004 ja jatkoi juontajana vuonna 2017.[2] Kokkisota-ohjelmasta hän sai parhaan TV-esiintyjän Venlan vuonna 2000. Ravintoloitsija hän on ollut vuodesta 1996, jolloin hän miehensä Tony Ilmonin kanssa perusti Tony's Deli -ravintolan.

Sumari kävi Kulosaaren yhteiskoulun ja lukion. Lukion jälkeen hän suoritti Markkinointi-instituutissa konsulentti-tutkinnon. Sumari on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja on koulutukseltaan sisustussuunnittelija. Opiskeluaikana Sumari toimi myös mallina. Mallintyöt Sumari aloitti 18-vuotiaana, jolloin hän esiintyi Stockmannin tavaratalon muotinäytöksissä. Sumari oli poimittu malliksi tavaratalon käytäviltä.

Ura jatkui television ohella radio- ja lehtityöllä, mainostoimiston copywriterina ja tiedottajana. Sisustussuunnittelu jäi kolmeen kuukauteen Kaisaniemen Kappa-Keskuksessa. Myytyään Helsingin Bulevardilla sijainneen Tony's Deli -ravintolansa sekä kokkikoulunsa Tony Ilmoni ratsasti vuoden verran Mannerheimin kavionjäljissä Kirgisiasta Kiinaan ja Sumari perusti kokkikoulun vanhalle kalastajatilalleen Muhun saarelle Saarenmaalle. Keväällä 2008 avattiin Sumarin uusin kokkikoulu Tallinnan vanhaan kaupunkiin Pikk-kadulle.

Vuonna 2008 Sumari kilpaili Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmassa, mutta putosi ensimmäisenä. Sumarin parina oli Daniel Ylimäki.[3]

Sumari toimii yhtenä tuomareista MasterChef Suomi -kilpailussa ja henkilökohtaisena valmentajana Haasta Hans -ohjelmassa.

Vuonna 2017 Sumari valmistui kokiksi 66-vuotiaana Ravintolakoulu Perhosta.[4]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikke Sumarin aviopuoliso on Tony Ilmoni, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 1981.[5] Sumarin sisko on television sisustusohjelmista tunnettu toimittaja Hanna Sumari. Sikke Sumarilla on kolme aikuista poikaa.[1] Pojista Misko Iho on mainos- ja musiikkivideo-ohjaaja.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]