Meklari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Meklari on kaupankäynnissä myyjän ja ostajan välinen välittäjä. Esimerkiksi pörssissä meklari on arvopapereiden osto- ja myyntitarjousten välittäjä.[1]

Pörssimeklari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meklari vastaanottaa asiakkailta toimeksiantoja, muokkaa niitä ja välittää ne pörssiin toteutettaviksi. Joissain tilanteissa meklari on suoraan yhteydessä asiakkaisiin ehdottaen toimeksiantoja. Yleensä meklarina toimiminen edellyttää ko. pörssin antamaa koulutusta kaupankäyntitavoista, -säännöistä sekä -järjestelmästä tai pörssin vastaavan tutkinnon suorittamista.

Meklarin työn kuva on muuttunut radikaalisti viimeisten vuosikymmenten aikana. Perinteisesti meklari on ollut pörssitalossa välitysliikettä edustanut henkilö, jolla oli oikeus antaa pörssiin toimeksiantoja välittäjän nimissä (huutokaupankäynti). Kaupankäynnin siirtyessä tietojärjestelmiin meklari siirtyi vähitellen pois pörssitaloista ja hoiti viestinnän pörssin kanssa kaupankäyntijärjestelmän kautta. Pääosan toimeksiannoista meklari kuitenkin vastaanotti edelleen perinteisesti puhelimitse. Kaupankäynnin automatisoituessa meklarin työn osaksi on tullut yhä enemmän verkkopalveluista tai muilta välittäjiltä saapuvan toimeksiantovirran tarkkailu. Osa meklareista valvoo tällaisten toimeksiantojen välitystä pörssiin sekä suorittaa tarvittavat muokkaus- ja korjaustoimet. Toisaalta osa meklareista hoitaa perinteisemmällä mallilla paljon yhteydenpitoa vaativia instituutioasiakkaita.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ammattinetti ammattinetti.fi. Viitattu 4.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]