Agora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roomalaiskaudella Ateenaan rakennetun Roomalaisen agoran rauniot.

Agora (m.kreik. ἀγορά) oli tori antiikin kreikkalaisessa kaupungissa.[1] Sana tarkoittaa kreikaksi toria, avointa kokoontumis- ja markkinapaikkaa. Agorat olivat usein kaupunkien taloudellisia, hallinnollisia, sosiaalisia ja intellektuaalisia keskuksia. Tunnetuin agora, Ateenan Agora, sijaitsi Ateenassa Akropoliin ja Kerameikoksen välissä, ja toimi useiden antiikin kreikkalaisten filosofien ja sofistien kokoontumispaikkana. Roomalaisessa arkkitehtuurissa agoraa vastasi forum.

Antiikin aikaisia agoroita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyajan agoroita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agora-rakennus Jyväskylässä.

Suomessa Agora-nimellä tunnetaan useita yliopistojen rakennuksia, Turun Yliopiston Agora-rakennus, Jyväskylän yliopiston Agora-rakennus sekä Itä-Suomen yliopiston Agora-rakennus. Turun yliopiston Agora on sen ja Åbo Akademin IT-osastoja sekä kielikeskusta palveleva laitosrakennus. Rakennuksessa toimii yliopiston kokous- ja luentotiloja, työskentely- ja toimistotiloja, arkistotiloja ja opetustiloja sekä ruokala ja keittiö joiden toiminnasta vastaa Unica Oy.

Jyväsjärven rannassa sijaitseva Jyväskylän yliopiston Agora on vuonna 2000 valmistunut rakennus, jossa toimivat yliopiston informaatioteknologian tiedekunta, erillislaitos Agora Center ja kasvatustieteiden tiedekunta sekä useita IT-alan yrityksiä.

Itä-Suomen yliopiston Agora puolestaan on Filosofisen tiedekunnan käytössä, ja siinä toimii humanistinen osasto ja teologinen osasto omissa siivissään.

Agora (2007) on myös espanjalais-englantilainen elokuva, joka sijoittuu Aleksandriaan aikaan 391 jaa. ja kertoo tieteen, filosofian ja uskonnon ristiriidoista tuona ajanjaksona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valkeapää, Leena: Taidehistorian sanasto (PDF) 2003. Jyväskylän yliopisto. Arkistoitu 21.12.2008. Viitattu 26.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]