Miletos

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ennallistettu Miletos Berliinin Pergamon-museon pienoismallissa.
Miletos nykyään

Miletos (m.kreik. Μίλητος, lat. Miletus) oli antiikin kreikkalainen kaupunki Vähän-Aasian länsirannikolla Maiandros-joen suistossa. Miletos oli vanhemman joonialaisen sivistyksen keskus. Se oli kukoistava kauppakaupunki ja perusti siirtokuntia varsinkin Mustanmeren rannikoille. Miletos joutui kuitenkin 500-luvulla eaa. ensin Lyydian ja sittemmin Persian alaisuuteen, ja se johti joonialaisten kapinaa Persiaa vastaan. Persialaisten kukistettua kapinan vuonna 494 eaa. Miletos hävitettiin, eikä se saavuttanut enää entistä kukoistustaan. Myöhemmin kaupunki oli osa Rooman imperiumia.

Vuonna 1899 alueella aloitettiin arkeologiset kaivaukset. Huomattavin säilynyt rakennus on kaupungin ulkopuolella oleva Didyman Apollonin temppeli. Miletoksen portti on siirretty Berliinin Pergamon-museoon.

Kuuluisia kaupungin asukkeja olivat miletoslaista koulukuntaa edustaneet filosofit Thales, Anaksimandros ja Anaksimenes, sekä historioitsija Hekataios.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valpola, Veli: Uusi tietosanakirja, osa 13. Tietosanakirja Oy, 1963.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Turunen, Ari: ”Miletos: Antiikin vapaakaupunki”. Teoksessa Turunen, Ari: Maaimanhistorian kukoistavimmat kaupungit, s. 15–41. Helsinki: Into-Kustannus, 2015.
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.