Antiokhos II Theos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antiokhos II Theos (286 eaa.246 eaa.) oli Seleukidien valtakunnan kuningas vuosina 261246 eaa. Hän seurasi isäänsä Antiokhos I Soteria. Isältään hän peri myös sodan Egyptin kanssa Vähän-Aasian rannikoilla. Antiokhos yritti myös parantaa asemaansa Traakiassa. Hän sai jumalaa tarkoittavan lisänimensä sodan aikana tapettuaan tyranni Timarkhoksen.

Antiokhoksen sotiessa Egyptissä Parthian satraappi Andragoras julistautui itsenäiseksi Persiasta. Vuonna 255 eaa. myös Baktrian satraappi Diodotos I kapinoi. Vuoden 238 eaa. tienoilla Arsakes johti parthialaiset kapinaan Andragorasta vastaan, mikä johti Parthian valtakunnan syntyyn.

Näihin aikoihin Antiokhos oli tehnyt rauhan Egyptissä Ptolemaios II:n kanssa. Antiokhos vahvisti rauhan hylkäämällä aiemman vaimonsa Laodiken ja menemällä naimisiin Ptolemaioksen tyttären Bereniken kanssa. Vuonna 246 eaa. Antiokhos oli jättänyt Bereniken ja tämän lapsen Antiokiaan ja eli aiemman vaimonsa kanssa Vähässä-Aasiassa.

Laodike myrkytti Bereniken, tämän lapsen ja aikanaan Antiokhoksen. Tämän jälkeen hän julisti poikansa Seleukos II:n kuninkaaksi.

Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911). Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.

  Edeltäjä:
Antiokhos I Soter
Seleukidit
 
Seuraaja:
Seleukos II Kallinikos
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.