Deloksen meriliitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deloksen meriliiton jäsenet vuonna 431 eaa.

Deloksen meriliitto oli antiikin kreikkalaisten kaupunkien vuonna 477 eaa. muodostama liittouma. Liitto perustettiin persialaissotien jälkeen Ateenan johdolla. Liitto lakkasi olemasta Spartan kukistettua Ateenan peloponnesolaissodassa vuonna 404 eaa. Liittoa kutsutaan usein myös Attikan meriliitoksi tai Ateenan imperiumiksi.

Liiton jäsenten tuli varustaa liiton käyttöön laivoja yhteistä puolustusta varten ja turvata Kreikka persialaisia vastaan. Liitto sai nimensä Deloksen saaresta, johon liiton yhteinen kassa oli aluksi säilötty.

Sen jälkeen kun kävi selväksi, ettei Persian valtakunta tulisi olemaan uhka Kreikkaa kohtaan, yrittivät useat jäsenet erota liitosta. Vuonna 470 eaa. Naksos yritti erota liitosta, mutta ateenalainen laivasto pakotti sen pysymään mukana. Ajan myötä liiton luonne muuttui ja jäsenet alkoivat maksaa liitolle rahaa laivojen varustamisen sijasta. Ateenan lisäksi ainoastaan Khios ja Lesbos jatkoivat omien laivastojen ylläpitämistä.

Ateena ja Sparta solmivat rauhansopimuksen vuonna 446 eaa. ns. "ensimmäisen" peloponnesolaissodan jälkeen. Ateena tunnusti Spartan johtaman peloponnesolaisliiton. Sparta puolestaan tunnusti Deloksen meriliiton. Vuonna 454 eaa. liiton varat siirrettiin myös Ateenaan. Seuraavien vuosikymmenien aikana Ateena käytti johtavaa asemaansa hyväkseen ja sekaantui liiton jäsenten sisäisiin asioihin.

Vuonna 431 eaa. syttynyt peloponnesolaissota johti lopulta Ateenan imperiumin romahtamiseen ja itse kaupungin antautumiseen vuonna 404 eaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]