Delos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Delos
Yleisnäkymä saarelle.
Yleisnäkymä saarelle.

GR Delos.PNG

Maantiede
Saariryhmä Kykladit
Merialue Välimeri
Vesialue Egeanmeri
Pinta-ala 3,5 km²
Korkein kohta Mount Kynthos, 112 m
Valtio
Valtio Kreikka
Periferia Etelä-Egean saaret
Kunta Mýkonos
Väestö
Väkiluku 24

Delos[1] (kreik. Δήλος, Dílos) on kreikkalainen Kykladien saarten keskellä sijaitseva saari. Se sijaitsee Mýkonoksen lähellä.

Kreikkalaisessa mytologiassa saari oli Apollonin ja Artemiksen syntymäpaikka. Delosta pidetään Egeanmeren Pompejina. 600-luvulla eaa. Deloksesta oli hyvää vauhtia tulossa Apollonin kultin keskus, ja sen vuotuiset juhlat vetivät puoleensa kävijöitä muilta Egeanmeren saarilta ja mantereelta saakka. 500-luvulla eaa. Deloksen osa Apollonin palvonnassa oli jo hyvin korkea, ja sen suosio kasvoi varsinkin kreikan joonialaisten keskuudessa kun Ateenan tyranni Peisistratonin yrittäessä laajentaa valtaansa kykladeille ”puhdisti” muiden saarten temppelit. Vuosina 478–477 eaa. Deloksesta tuli persialaisten kärsimän tappion jälkeen Ateenan johtaman Deloksen sotaliittouman kassan säilytyspaikka. Apollonin temppeli alue pysyi Deloksen sydämenä kauan.

Roomalaiset valloittivat Deloksen, ja tekivät siitä vapaasataman ja merkittävän kauppakeskuksen. Mithridateen aloittama sota (88 eaa.) johti lopulta saaren jäämiseen täysin asumattomaksi.[2]

Delos on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1990.[3]

Deloksen mukaan on saanut nimensä myös eräs geometrinen konstruktiotehtävä, Deloksen probleema eli kuution kahdentaminen.

Delos oli oma kuntansa vuoteen 2012 asti, jolloin se liitettiin Mýkonokseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Granqvist, Kimmo; Paikkala, Sirkka (toim.): Kreikan paikannimet: Nimihakemisto Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 27. 2011. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 18.4.2012.
  2. Delos (Dilos) island, the birthplace of God Apollo and Goddess Artemis All greece Travel
  3. Unesco

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.