Peisistratos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kreikkalaista valtiomiestä. Kreikkalaisessa mytologiassa Peisistratos oli Telemakhoksen ystävä ja Nestorin poika.

Peisistratos (muinaiskreikaksi Πεισίστρατος, n. 607-528 eaa.) oli kreikkalainen valtiomies, josta tuli Ateenan tyranni suosion saaneen vallankaappauksen seurauksena. Hän hallitsi Ateenaa vuosina 561, 559-556 ja 546-528 eaa. Diogenes Laertios mainitsee, että jotkut laskevat myös Peisistratoksen Kreikan seitsemän viisaan joukkoon.

Puolueen syntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peisistratoksen isän nimi oli Hippokrates. Hän itse sai nimensä kreikkalaisen mytologian sankarin mukaan. Hän oli Solonin ystävä ja auttoi tätä hänen toimissaan muun muassa Salamiin valtauksessa.

Jo Solonin elinaikana oli Atenassa syntynyt kolme puoluetta: tasankolaiset, suurien maatiluksien isännät, joita Lykurgos johti; rannikkolaiset, kauppiasluokka, johtajana Megakles; ja vuoristolaiset, köyhät paimenet, joiden päämiehenä oli vuodesta 565 eaa. toiminut kunnianhimoinen ja lahjakas Peisistratos. Kun alin kansanluokka oli tyytymätön Solonin lakeihin, koska oli toivonut saavansa suurempia etuja kuin oli saanut, onnistui Peisistraton helposti kiihottaa heidät liikehtinttän. Eräänä päivänä hän haavoitti itseään ja muulejaan ja ajoi siinä tilassa torille, ikään kuin olisi karannut murhaa aikovien vihollisten käsistä. Hän pyysi puoluelaisiltaan henkivartijoita. Niitä hänelle annettiinkin ja hän siten sai miesjoukon, joka nuijineen seurasi häntä aina.

Maanpaot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 560 eaa. hän aloitti mellakan ja valtasi henkivartijoineen Akropolis-linnan. Siitä päivästä hän hallitsi ateenalaisia diktaattorina, mutta ei kuitenkaan lakkauttanut entisiä virkoja eikä häirinnyt valtiomuodon perustusta. Peisistratoksen valta ei kuitenkaan kestänyt, sillä Lykurgos, Megakles ja muutamat muut varakkaamman väestön edustajat ajoivat hänet maanpakoon. Hän palasi vuonna 559 eaa.[1] Megakleen avustuksella. Tämä oli joutunut välirikkoon Lykurgoksen kanssa ja auttoi Peisistratosta sillä ehdolla, että tämä naisi hänen tyttärensä.

Päästäkseen Ateenaan Peisistratos pani toimeen uuden mellakan. Ateenassa eli muuan kauneudestann tunnettu nainen, joka puettiin täysiin aseisiin ja asetettiin komeasti koristeltuihin vaunuihin ajamaan kaupunkiin, ikään kuin kaupunginjumalatar Athenena. Hänen edeltään lähetettiin kuuluttajia julistamaan: "Ateenalaiset, ottakaa suosiolla takaisin Peisistratos, jota Ateena kunnioittaa eniten kaikista ihmisistä ja jonka hän nyt vie takaisin linnaansa." Ja kaupunkilaiset tottelivat.

Myöhemmin Megakles suuttui, sillä Peisistratos kieltäytyi hankkimasta lapsia hänen tyttärensä kanssa. Niinpä Peisistratos ajettiin jälleen maanpakoon vuonna 556 eaa. Hän muutti Euboeaan ja pysyi siellä lähes kymmenen vuotta vaurastuen kaivostoiminnalla. Hän palasi Ateenaan vuonna 546 eaa. voimaa käyttäen ja pääsi uudelleen valtaan Lygdamos Naksoslaisen avustuksella. Hän palkitsi Lygdamoksen tekemällä hänestä Naksoksen tyrannin.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä kertaa Peisistratos toimi paremmin pitääkseen asemansa. Hän lujitti valtaansa suosimalla maaseudun asukkaita uusilla maalaeilla. Hän myös piti suurta joukkoa palkkasotureita ja otti panttivankeja. Hän säilytti Solonin käyttöön ottamat demokraattiset hallintatavat, mutta piti korkeimmat virat kuitenkin perheensä jäsenillä.

Peisistratos vahvisti Athenen ja Dionysoksen kultteja. Hän pani alulle Athenen temppelin rakennuttamisen Akropoliin kukkulalle. Sen lisäksi hän tuki useita muita rakennustöitä, kuten Lykeionia, sekä Apollonin ja Zeuksen temppeleitä. Hän tuki myös kirjallisuutta ja taiteita. Panathenaia- ja Dionysia-nimiset uskonnolliset festivaalit kukoistivat hänen aikanaan. Hän perusti Ateenan rahajärjestelmän vuonna 550 eaa. Perimätiedon mukaan Peisistratos myös toimitutti ensimmäiset viralliset versiot Homeroksen Iliaasta ja Odysseiasta, jotka olivat aiemmin levinneet ainoastaan suullisena perimätietona ja epävirallisina versioina.[1]

Peisistratoksen hallintatapaa jatkoivat hänen kuoltuaan 527 eaa. tämän molemmat pojat Hipparkos ja Hippias.[1] Hipparkoksen murhasi kaksi ylhäistä ateenalaista, veljekset Aristogeiton ja Harmodios, joiden sisarta hän oli pahasti loukannut siten, ettei ollut päästänyt häntä julkiseen riemusaattoon. Henkivartiasto heti surmasi Harmodion. Aristogeiton pääsi pakoon, mutta joutui kiinni, ja Hippiaan käskystä hänet tapettiin kiduttaen. Hippias joutui kaikkein vihattavaksi ja viimein hänet karkoitettiin. Hän silloin pakeni kuningas Dareioksen luo ja yllytti hänet sotaan Atenaa vastaan.

Molempia tyrannien murhaajia, Aristogeitonia ja Harmodiota pidettiin Atenassa suuressa kunniassa. Eräs sen ajan parhaimmista taiteilijoista teki heistä kuvapatsaat, jotka pystytettiin torille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nenonen, Kaisu-Maija & Teerijoki, Ilkka: Historian suursanakirja, s. 1034. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.