Ríneia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee saarta Kykladeilla. Ríneia on myös saari Sporadeilla.
Ríneia
Ρήνεια
Rínia des de Delos.JPG

Ríneian saari Delokselta nähtynä.

Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Merialue
Korkein kohta
136 m
Pinta-ala
13,904 km²
Väestö
Asukasluku
0

Ríneia eli Rheneia (kreik. Ρήνεια; myös Rínia) on Kreikan saari, joka kuuluu Kykladien saariryhmään. Saaren pinta-ala on 13,904 neliökilometriä ja se on asumaton (vuonna 2011). Hallinnollisesti Ríneia kuuluu Mýkonoksen kuntaan, Mýkonoksen alueyksikköön ja Etelä-Egean saarten alueeseen.[1]

Ríneia sijaitsee Välimereen kuuluvan Egeanmeren ja Kykladien saariryhmän keskellä aivan Deloksen ja Mýkonoksen saarten länsipuolella. Kauempana pohjoispuolella sijaitsee Tínoksen saari ja länsipuolella Sýros. Saaren pituus on noin 8 kilometriä ja se jakautuu kahteen osaan, pohjois- ja eteläosaan, joita yhdistää vain noin 80 metriä leveä kannas.

Antiikin aikana Rheneialla sijaitsi kaupunki, joka liittyi läheisesti pyhänä pidetyn Deloksen saaren elämään. Kaupungin historian alkuvaiheessa, kun vain Deloksen kulttiin suoraan liittyneet henkilöt asuivat Deloksella, kaupunki mahdollisesti jopa toimi Deloksen kaupunkina. Saarelta on löydetty muun muassa Herakleelle omistetun temppelin sekä hellenistisen kaupungin jäänteitä. Rheneia toimi myös Deloksen saaren hautapaikkana sen jälkeen, kun ateenalaiset puhdistivat Deloksen vuonna 426 eaa. ja siirsivät kaikki sinne haudatut joukkohautaan Rheneialle. Tämän jälkeen ketään kiellettiin enää syntymästä tai kuolemasta Deloksella, ja hautaukset suoritettiin myös jatkossa Rheneialle. Myös synnyttävät ja sairaat siirrettiin Delokselta sinne. Saarelta on tehty useita hautalöytöjä, joita on nähtävillä Mýkonoksen arkeologisessa museossa[2] sekä Ateenan kansallisessa arkeologisessa museossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. Rineia Aegean Islands. Viitattu 3.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]