Temenos (rakennelma)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Temenos (m.kreik. τέμενος, mon. τεμένη, temenē), myös hieron (ἱερόν), oli antiikin Kreikassa jollekin jumalalle tai heerokselle pyhitetty ja erotettu maa-alue, kuten pyhäkköalue.[1][2]

Temenos oli yleensä merkitty esimerkiksi piirtokirjoituksin varustetuilla rajakivillä tai aidattu peribolos-muurilla.[2] Siksi temenos esiintyy joskus myös periboloksen synonyyminä. Temenos-alue saattoi olla suurikokoinen, kuten Delfoin ja Olympian (Altis) temenos-alueet, jotka oli aidattu muurilla, tai vain pieni pyhäkkö. Roomalaisessa käytössä samanlaista rajattua pyhää aluetta merkitsi templum.[3]

Temenoksen sisäpuolella saattoi sijaita yksi tai useampia temppeleitä, pyhäkköjä ja/tai alttareita. Temenos-alueilla oli usein myös votiivilahjoja ja aarrekammioita.[4][3] Monia temenoksia pidettiin alun perin jonkun myyttisen tapahtuman paikkana tai heeroksen hautapaikkana. Mikäli temenos oli aidattu muurilla, alueelle johti usein vain yksi (pää)sisäänkäynti, jonka kautta tulijat puhdistautuivat lähteessä tai vesialtaassa. Sisään saivat astua vain näin puhdistautuneet. Temenosten sisäpuolella ei saanut suorittaa epäpuhtaina pidettyjä toimituksia; siksi niissä ei saanut syntyä, kuolla, suorittaa hautauksia tai olla sukupuoliyhteydessä.[2][5]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: τέμενος, τό A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b c Burkert, Walter: Greek Religion, s. 84–92. (Griechische Religion der archaischen und klassischen Epoche, 1977.) Käännös John Raffan. Cambridge: Harvard University Press, 1985. ISBN 0-674-36281-0.
  3. a b Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Temenos, Templum, Temppeli”, Antiikin käsikirja, s. 563. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  4. Dinsmoor, William Bell: ”Hieron, Temenos”, The Architecture of Ancient Greece, s. 392, 396. W. W. Norton & Company, Inc., 1975. ISBN 0-393-04412-2.
  5. Smith, William: ”Templum”, A Dictionary of Greek and Roman Antiquities, s. 1104. Boston: Little, Brown and Company, 1859. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)