Anáfi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anáfi
Ανάφη
Anáfin sijainti
Anáfin sijainti
Maantiede
Sijainti 36°22′N, 25°47′E
Saariryhmä Kykladit
Merialue Välimeri
Vesialue Egeanmeri
Pinta-ala 40,4 km²
Valtio
Valtio Kreikka
Väestö
Väkiluku 273 (2001)
Kielet Kreikka

Anáfi (kreik. Ανάφη) on Kykladien saariryhmän kaakkoisin saari Kreikassa. Saaren maaperä ei ole erityisen hedelmällistä vaan saari on vuoristoista ja kivistä. Turismia ei juurikaan ole, vaikka pääkaupungissa on vuokrahuoneita[1].

Anáfi mytologiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikkalaisen mytologian mukaan argonautit nimesivät saaren Anáfiksi, kun Apollon oli nostanut saaren merestä argonauttien pelastukseksi myrskyltä[1]. Saarella on Apollonin temppelin rauniot. Temppeli on mytologian mukaan argonauttien perustama[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä saarelta.

Saari asuttivat foinikialaiset ja sitten doorilaiset[1]. Venetsialaiset ottivat saaren haltuunsa vuonna 1207. Merirosvot ryöväsivät saaren vuonna 1537, jonka jälkeen saapuivat osmanit[1]. Apollonin temppelin raunioiden päälle oli rakennettu neitsyt Kalamiótissan luostari, joka tuhoutui vuoden 1956 maanjäristyksessä[1].

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anáfin etelärantaa. Taustalla Kálamoksen niemi.

Santorínin tulivuoren purkautuminen noin 1650–1600 eaa. aiheutti jopa 150 metrin korkeuden saavuttaneen tsunami-aallon joka pyyhki noin 30 km päässä rähähdyksestä sijaitsevan Anafin yli 250 metrin korkuisin aalloin, tuhoten saaren luonnon ja mahdollisen asutuskulttuurin täysin.[2] Anáfin saari on eristyksissä muista Kykladien saarista. Laiva- ja veneyhteyksiä saarelle on vähän, varsinkin talvisin. Saaren pohjoisosan maaperä on hyvin kivinen ja pinnanmuotojen vaihtelut jyrkkiä. Saaren eteläpuolelta löytyy useita hiekkarantoja, joihin pääsee veneellä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karpodini-Dimitriadi E. (päätoim): Kreikan saaret - Matkaopas kaikille Kreikan saarille. Suom. Toni Ahola. Ateena: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1992. ISBN 960-212-259-0.
  • Davit Thomas; Worm Susana; Gaitanides Johannes: Kreikan saaristo. Helsinki: Kirjayhtymä, 1982. ISBN 951-26-1880-X. (suomeksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Kreikan saaret, 1992, s.79
  2. Kreikan saaret, kirjayhtymä 1982 sivu 131

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anafi.gr (kreikaksi) (englanniksi) (ranskaksi) (italiaksi)
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.