Sýros

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sýros
Σύρος
Sýros ilmasta nähtynä.
Sýros ilmasta nähtynä.
GR Syros.PNG
Maantiede
Sijainti 37°25′42″N, 24°54′53″E
Saariryhmä Kykladit
Merialue Välimeri
Vesialue Egeanmeri
Pinta-ala 83,6 km²
Korkein kohta Pirgos, 442 m
Valtio
Valtio Kreikan lippu Kreikka
Alue Etelä-Egean saaret
Alueyksikkö Sýros
Kunta Sýros-Ermoúpoli
Väestö
Väkiluku 21 507
Suurin kaupunki Ermoúpoli
Kielet Kreikka

Sýros (kreik. Σύρος; myös Síros), antiikin aikana myös Syríe (muinaiskreikaksi Συρίη) tai Sýra (Σύρα), on Kreikan saari, joka kuuluu Kykladien saariryhmään ja sijaitsee Egeanmeren pohjoisosassa. Saaren pinta-ala on 83,6 km² ja asukasluku 21 507. Hallinnollisesti saari kuuluu Sýros-Ermoúpolin kuntaan, Sýroksen alueyksikköön ja Etelä-Egean saarten alueeseen. Saaren pääkaupunki on Ermoúpoli.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo Homeros mainitsee Sýroksella olleen kaksi kaupunkia. Saaren antiikin aikaiset kaupungit olivat Syros, joka sijaitsi saaren itärannikolla nykyisen Ermoúpolin paikalla, sekä Grynkhe tai Grynkheia, joka sijaitsi saaren länsirannikolla. Lisäksi tunnetaan nimeltä Eskhatian kaupunki.[1]

600-luvulla eaa. Sýroksen saarta hallitsivat joonialaiset. Aika oli saarelle kulttuurista ja taloudellista nousukautta. Saarelta oli kotoisin filosofi Ferekydes. 400-luvulla eaa. saari liittyi Ateenan kanssa Deloksen meriliittoon. Makedonia valloitti saaren 300-luvulla eaa. Varhaisimmat kristilliset monumentit saarella ovat peräisin 400-luvulta.[2]

Sýroksen Kínin kylä.

1800-luvulla saaresta tuli käytännössä itsenäinen Ranskan protektoraatti. Tuolloin saarelle tuli paljon pakolaisia muualta yhä turkkilaisvallan alla olleesta saaristosta. Ermoúpolin kaupunki syntyi 1820-luvulla. 1850-luvulta lähtien Ermoúpoli oli Kreikan suurin ja tärkein satama Pireuksen nousuun saakka, sillä siellä toimi merkittävä höyrylaivayhtiö Ellinikí Atmóplia,[2] jonka laivat purjehtivat kaikkialle saaristoon ja myös muihin maihin.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sýros sijaitsee Kykladien saariryhmän keskiosassa ja sen pääkaupunki Ermoúpoli onkin koko Kykladien perinteinen pääkaupunki. Sýroksen itäpuolella sijaitsevat Kykladien antiikin aikainen keskus Delos sekä Mýkonos, koillispuolella Tínos, pohjoispuolella Ándros ja länsipuolella Kýthnos. Sýroksesta luoteeseen sijaitsevasta Ateenasta on saarelle noin 144 kilometriä.

Sýroksella on vuoristoa erityisesti saaren pohjoisosissa. Suurempia vuoria on myös etelä- ja länsiosissa.

Hallinto, kaupungit ja kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sýros-Ermoúpolin kunta

Sýros kuuluu hallinnollisesti Sýros-Ermoúpolin kuntaan, johon kuuluu myös joukko pienempiä asumattomia lähisaaria. Aiemmin saaren alue jakaantui kolmen eri kunnan alueelle. Saaren suurimmat asutukset ovat pääkaupunki Ermoúpolin lisäksi Vári, Mánna, Áno Sýros ja Poseidonía.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.
  2. a b Andersson, Per J.: ”Síros”, Ateena ja Kreikan saaret, s. 156–165. Mondo. ISBN 952-99247-3-9.
  3. Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]