Schoinoúsa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Schoinoúsa
Σχοινούσα
Schoinoúsan saari Irakleiásta nähtynä.
Schoinoúsan saari Irakleiásta nähtynä.

{{{alt}}}
Schoinoúsa
Maantiede
Sijainti 36°52′00″N, 25°31′00″E
Saariryhmä Kykladit
Merialue Välimeri
Vesialue Egeanmeri
Pinta-ala 8,144 km²
Korkein kohta Mýlos, 133 m
Valtio
Valtio Kreikan lippu Kreikka
Alue Etelä-Egean saaret
Alueyksikkö Náxos
Kunta Náxos ja Pienet Kykladit
Väestö
Väkiluku 227
Kielet kreikka

Schoinoúsa (kreik. Σχοινούσα; myös Schoinoússa, Schinoúsa, Schinoússa) on Kreikan saari, joka kuuluu Kykladien saariryhmään ja tarkemmin Pieniin Kykladeihin. Saaren pinta-ala on 8,144 neliökilometriä ja asukasluku 227 (vuonna 2011). Hallinnollisesti Schoinoúsa kuuluu Náxoksen ja Pienten Kykladien kuntaan, Náxoksen alueyksikköön ja Etelä-Egean saarten alueeseen. Vuodesta 2011 lähtien Schoinoúsa muodostaa oman Náxoksen ja Pienten Kykladien kuntaan kuuluvan kunnallisyksikkönsä, Schoinoúsan kunnallisyksikön. Aiemmin saari muodosti itsenäisen kyläkunnan nimeltä Schoinoúsan kyläkunta.[1]

Schoinoúsa sijaitsee noin 4 meripeninkulmaa (noin 7,5 kilometriä) Náxoksesta etelään. Sen koillispuolella ovat Koufonísian saaret (Áno Koufonísi ja Káto Koufonísi) ja lounaispuolella Irakleiá. Saaren pääkylä ja suurin asutus on Schoinoúsan kylä eli Chóra (211 asukasta). Sen muihin asutuksiin kuuluu Mesarián kylä (16).[1] (Katso myös: Luettelo Schoinoúsan kunnallisyksikön kylistä ja saarista.)

Schoinoúsan saarta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]