Delfiinien talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Delfiinien talo
Delfiinien talon rauniot.
Delfiinien talon rauniot.
Sijainti Delos, Kykladit, Etelä-Egean saaret, Kreikka
Koordinaatit 37°23′48″N, 25°16′11″E
Rakennustyyppi yksityistalo
Valmistumisvuosi noin 200–100-luku eaa.
Tyylisuunta doorilainen
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Delos
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Delfiinien talo oli antiikin aikainen yksityistalo Kreikassa Deloksen saarella. Sen rauniot ovat osa Deloksen arkeologista aluetta, joka on Unescon maailmanperintökohde. Tarkemmin kohde on osa Deloksen niin kutsuttua Teatterikorttelia.[1] Rakennuksesta tutkimuksessa käytetty nimitys on nykyaikainen.

Delfiinien talon raunioita.

Delfiinien talo rakennettiin hellenistisellä kaudella noin 200–100-luvulla eaa. Se sijaitsee Deloksen teatterin itäpuolella lähellä niin kutsuttua Naamioiden taloa. Talo on saanut nimensä lattiamosaiikistaan, jossa esiintyy delfiinejä. Mosaiikki on talon keskuksena olevan 4 × 4 doorilaisen pylvään muodostaman peristyyli- eli pylväspihan keskellä olevassa impluviumissa.[1] Mosaiikin kussakin neljässä kulmassa on kaksi delfiiniä, joilla ratsastaa amoriini. Yhdellä niistä on Hermeen tunnus kerykeion, toisella Poseidonin tunnus kolmikärki ja kolmannella Dionysoksen tunnus thyrsos-sauva. Neljännen tunnus ei ole selvä.[2] Mosaiikissa on sen tekijän Asklepiades Aradoslaisen nimikirjoitus, mikä on harvinaista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Delos, Greece”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio.
  2. House of the Doplhins Delos Tours. Viitattu 24.10.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]