Caduceus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Caduceus.

Caduceus (lat.) tai kerykeion (m.kreik. κηρύκειον, kērykeion) on sanansaattajan sauva, jonka ympärille on symmetrisesti kietoutuneena kaksi käärmettä, jotka katsovat toisiaan. Toisinaan sauvaan on myös sijoitettu siipipari.[1] Kreikkalaisessa mytologiassa Hermes kuvattiin usein kantamassa kerykeionia kädessään; myös Hermeen vastine roomalaisessa mytologiassa, Mercurius, kuvattiin vastaavasti. Näistä juontavat juurensa nimitykset Hermes-sauva ja Merkurius-sauva. Myös aamuruskon jumalatar Iris, kreikkalaisen mytologian jumalten viestinviejä, esiintyi kantaen kerykeionia, koska hänen katsottiin olevan auringon sanansaattaja[1].

Modernissa kuvasymboliikassa caduceus on kaupan ja talouselämän tunnus, vaikka etenkin Yhdysvalloissa se ajoittain sekoittuu myös lääketieteen tunnuksen, Asklepioksen sauvan, kanssa. Kyseessä on kuitenkin kaksi erilaista ja eri yhteyksissä käytettävää symbolia.

Sauva esiintyy antiikin kuvataiteessa myös yksinkertaisemmassa muodossaan, jossa käärmeitä ei ole kuvattu lainkaan.

Suomessa caduceusta käytetään kauppateknikon, merkantin ja merkonomin ammattisormuksissa, ja se esiintyy myös Jyväskylän, Kotkan ja Tampereen vaakunassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Biederman, Hans (toim. Pentti Lempiäinen): Suuri symbolikirja, s. 221. Helsinki: WSOY, 1993. ISBN 951-0-18537-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]