Jyväskylän vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jyväskylän vaakuna

Jyväskylän vaakuna on Jyväskylän kaupungin virallinen tunnus, jonka aihe viittaa kauppaan ja alueen sisävesiliikenteeseen. Nykyinen vaakuna on Jussi Jäppisen suunnittelema.

Vaakunan selitys on ”jaettu kilpi, jonka yläkentässä on hopeanvärinen merkurion sauva sinisellä pohjalla ja alakentässä hopeanvärisellä pohjalla sisäjärviveneen keula suoraan edestäpäin katsottuna sekä sen alla kolme sinistä aaltoviivaa.”

Jyväskylän vaakunan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylän ensimmäinen vaakuna vuodelta 1838
Jyväskylän vaakuna vuodelta 1931

Jyväskylällä vahvistettiin ensimmäinen vaakuna 1838. Venäläisvallan päättymisen jälkeen tuli ajankohtaiseksi poistaa kaupunkien vaakunoista kaikki tsaariin viitanneet tunnukset, ja Jyväskylänkin uudeksi vaakunaksi tehtiin useita ehdotuksia. Näistä tasavallan presidentti P. E. Svinhufvud hyväksyi 11. joulukuuta 1931 Kansallismuseon muinaistieteellisen toimikunnan ehdotuksen, joka säilytti aiemmasta vaakunasta ainoastaan värit, kilven jaon ja Merkuriuksen sauvan. Tämä vaakuna sisälsi kuitenkin heraldisia heikkouksia, ja kaupunki järjesti jälleen suunnittelukilpailun uudesta vaakunasta 1951. Kun kilpailun jälkeen kävi ilmi, ettei kokonaan uudesta vaakunasta saavuteta kaupungissa yhteisymmärrystä, kilpailun voittajaa, heraldikko Olof Erikssonia pyydettiin korjaamaan vanhaa vaakunaa heraldisesti oikeaoppisemmaksi. Erikssonin tärkein muutos oli korjata vanhan vaakunan suurin heraldinen heikkous, irtonaiset aallot kilven reunasta reunaan yltäviksi aaltoviivoiksi, ja uudelleen piirretty vaakuna otettiin käyttöön 1953. Vaakunasta oli olemassa useita hieman toisistaan poikkeavia versioita erilaisia käyttötarpeita varten.

Vaakuna on tämän jälkeen kokenut vielä yhden pienemmän muutoksen vuonna 2000, jolloin aiemmat versiot syrjäytti graafikko Jussi Jäppisen uudelleen piirtämä vaakuna, joka yksinkertaisti piirroskuvaa painotekniikan vaatimuksia vastaavaksi. Erikssonin ja Jäppisen tekemistä parannuksista huolimatta Jyväskylän vaakuna on edelleen heraldisten sääntöjen vastainen, koska vene on kuvattu edestäpäin (pitkät esineet pitäisi kuvata sivultapäin), koska vene on ruskea (ruskea ei ole heraldinen väri), koska Merkuriuksen sauva on kuvattu kolmiulotteisesti (vaakunassa ei saisi olla kolmiulotteisuutta) ja koska ruskea ja musta on asetettu pitkälti vastakkain (kahta ei-metalliväriä ei saisi asettaa pitkälti vastakkain).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta venäjäksi
  • Бойко Дм. А. Геральдика Великого Княжества Финляндского. – Запорожье, 2013.