Themistokles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Themistokles.

Themistokles (m.kreik. Θεμιστοκλῆς, Themistoklēs, noin 525460 eaa.) oli antiikin kreikkalainen poliitikko Ateenassa. Hän johti Ateenaa persialaissotien aikana. Hänen ansiostaan Ateena käytti hopeakaivoksista saamansa tuoton laajentamalla laivastoaan, joka kasvoi 70 laivasta 200 laivaan.

Themistokleen politiikkaa vastusti Aristeides, joka lopulta karkotettiin Ateenasta. Themistokleen ansiosta kreikkalainen laivasto taisteli menestyksekkäästi persialaisia hyökkääjiä vastaan Artemisionin taistelussa ja ratkaisevassa Salamiin taistelussa vuonna 480 eaa. Persialaissotien jälkeen Aristeides ja Themistokles sopivat riitansa ja Aristeides sai palata Ateenaan.

Themistokles alkoi myös pian sodan jälkeen menettää suosiotaan, ja menetettyään kansan luottamuksen hänen oli paettava, aluksi Argokseen, sieltä Kerkyralla ja Epeiroksen kautta lopulta Vähään-Aasiaan. Persialaiset ottivat hänet hyvin vastaan ja antoivat hänen asettua asumaan Magnesiaan. Siellä hän kuolikin, joko itsemurhaan (Thukydideen mukaan)[1] tai pahaan sairauteen. Themistokles muistetaan Ateenan yhtenä suurimmista johtajista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thukydides: Peloponnesolaissota 1.138.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.