Salamis (saari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salamis
Σαλαμίνα

Salamiin saari satelliittikuvassa.

Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Korkein kohta
Óros Mavrovoúni, 375 m
Pinta-ala
95 km²
Väestö
Asukasluku
39 283
Suurin kaupunki
Asutuskeskukset
Kieli
Kartta

Salamis (kreik. Σαλαμίνα, Salamína; kath.kreik. Σαλαμίς, Salamís) on Kreikan saari, joka kuuluu Saronisten saarten saariryhmään. Saaren pinta-ala on 95 neliökilometriä ja asukasluku 39 283 (vuonna 2011). Hallinnollisesti Salamis kuuluu Salamiin kuntaan, Saarten alueyksikköön ja Attikan alueeseen. Saaren pääkaupunki on Salamiin kaupunki.[1]

Salamiin saarta.

Salamis sijaitsee Saroninlahdessa Välimereen kuuluvassa Egeanmeressä aivan Attikan rannikon tuntumassa Ateenan metropolialueen ja Pireuksen sataman edustalla. Ainoastaan kapea salmi erottaa sen sekä Attikasta että Megariksesta. Salamiin ja Pireuksen välissä sijaitsee pieni Psyttáleian saari. Kauempana saaren eteläpuolella sijaitsee Aíginan saari.

Salamis on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan suurin Saronisista saarista. Saari on jotakuinkin länteen päin aukeavan puolikuun muotoinen. Saaren korkein kohta on Óros Mavrovoúni (375 metriä). Salamiin saarelle on lyhyt matka Ateenasta, mutta se ei kuulu Kreikan turistisaariin. Saaren pääsatama on Paloúkia.

Hallinto, kaupungit ja kylät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Salamiin kunta

Salamis kuuluu hallinnollisesti Salamiin kuntaan, johon kuuluu myös pienempiä lähisaaria.[1] Vuoteen 2011 saakka saari jakautui kahteen kuntaan.

Saaren suurimmat asutukset ovat Salamiin kaupunki (25 370 asukasta), Aiánteio (4 860), Ampelákia (4 710), Selínia (2 509), Batsí (235) ja Pérani (226).[1] (Katso myös: Luettelo Salamiin kunnan kaupungeista ja kylistä.)

Kartta Salamiin meritaistelusta.

Antiikin aikana Salamis tunnettiin myös nimillä Pityussa (Ῥιτυοῦσσα), Skiras (Σκιράς) ja Kykhreia (Κυχρεία). Alun perin saari oli aiginalaisten siirtokunta. Sittemmin se oli Ateenan ja Megaran kiistakapulana. Lopulta Ateena valtasi sen itselleen ja siitä tuli osa Attikaa.[2]

Saari tunnetaan ennen kaikkea sen itäpuolella vuonna 480 eaa. käydystä Salamiin meritaistelusta, joka oli yksi persialaissotien merkittävimmistä taisteluista. Siinä Ateenan ja sen liittolaisten laivasto voitti Persian ja sen liittolaisten laivaston.[2]

Alkuperäinen antiikin Salamiin kaupunki sijaitsi saaren etelärannikolla. Kun saaresta tuli Ateenan demos, uusi Salamiin kaupunki rakennettiin saaren itärannikolle eli Ateenan puolelle. Tästä antiikin Salamiin kaupungista on säilynyt jäänteitä Ampelákian lähellä.[2] Nykyinen saaren länsirannikolla sijaitseva Salamiin kaupunki on näin kolmas samanniminen historian aikana.

  1. a b c Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. a b c Smith, William: ”Salamis”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Salamina.gr. Saaren verkkosivut. (kreikaksi, englanniksi)