Salamis (saari)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salamis
Σαλαμίνα
Salamiin saari satelliittikuvassa.
Salamiin saari satelliittikuvassa.

{{{alt}}}
Salamis
Maantiede
Sijainti 37°56′22″N, 23°29′11″E
Saariryhmä Argo-Saroniset saaret
Merialue Välimeri
Vesialue Egeanmeri
Pinta-ala 95 km²
Korkein kohta Óros Mavrovoúni, 375 m
Valtio
Valtio Kreikan lippu Kreikka
Alue Attika
Alueyksikkö Saaret
Kunta Salamis
Väestö
Väkiluku 39 283
Suurin kaupunki Salamis
Asutuskeskukset Aiánteio, Ampelákia, Selínia
Kielet kreikka

Salamis (kreik. Σαλαμίνα, Salamína; kath.kreik. Σαλαμίς, Salamís) on Kreikan saari, joka kuuluu Argo-Saronisten saarten saariryhmään. Saaren pinta-ala on 95 neliökilometriä ja asukasluku 39 283 (vuonna 2011). Hallinnollisesti Salamis kuuluu Salamiin kuntaan, Saarten alueyksikköön ja Attikan alueeseen. Saaren pääkaupunki on Salamiin kaupunki.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salamiin saarta.

Salamis sijaitsee Saroninlahdessa Välimereen kuuluvassa Egeanmeressä aivan Attikan rannikon tuntumassa Ateenan metropolialueen ja Pireuksen sataman edustalla. Ainoastaan kapea salmi erottaa sen sekä Attikasta että Megariksesta. Salamiin ja Pireuksen välissä sijaitsee pieni Psyttáleian saari. Kauempana saaren eteläpuolella sijaitsee Aíginan saari.

Salamis on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan suurin Saronisista saarista. Saari on jotakuinkin länteen päin aukeavan puolikuun muotoinen. Saaren korkein kohta on Óros Mavrovoúni (375 metriä). Saarelle on lyhyt matka Ateenasta, mutta se ei kuulu Kreikan turistisaariin.

Hallinto, kaupungit ja kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Salamiin kunta

Salamis kuuluu hallinnollisesti Salamiin kuntaan, johon kuuluu myös pienempiä lähisaaria.[1] Vuoteen 2011 saakka saari jakautui kahteen kuntaan.

Saaren suurimmat asutukset ovat Salamiin kaupunki (25 370 asukasta), Aiánteio (4 860), Ampelákia (4 710), Selínia (2 509), Batsí (235) ja Pérani (226).[1] (Katso myös: Luettelo Salamiin kunnan kaupungeista ja kylistä.)

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikana Salamis tunnettiin myös nimillä Pityussa (Ῥιτυοῦσσα), Skiras (Σκιράς) ja Kykhreia (Κυχρεία). Alun perin saari oli aiginalaisten siirtokunta. Sittemmin se oli Ateenan ja Megaran kiistakapulana. Lopulta Ateena valtasi sen itselleen ja siitä tuli osa Attikaa.[2]

Saari tunnetaan ennen kaikkea sen itäpuolella vuonna 480 eaa. käydystä Salamiin meritaistelusta, joka oli yksi persialaissotien merkittävimmistä taisteluista. Siinä Ateenan ja sen liittolaisten laivasto voitti Persian ja sen liittolaisten laivaston.[2]

Alkuperäinen antiikin Salamiin kaupunki sijaitsi saaren etelärannikolla. Kun saaresta tuli Ateenan demos, uusi Salamiin kaupunki rakennettiin saaren itärannikolle eli Ateenan puolelle. Tästä antiikin Salamiin kaupungista on säilynyt jäänteitä Ampelákian lähellä.[2] Nykyinen saaren länsirannikolla sijaitseva Salamiin kaupunki on näin kolmas samanniminen historian aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. a b c Smith, William: ”Salamis”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Salamina.gr. Saaren verkkosivut. (kreikaksi, englanniksi)