Aígina

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kreikan saaresta. Aigina oli myös Zeuksen rakastettu kreikkalaisessa mytologiassa.
Aígina
Αίγινα
Aíginan saari satelliittikuvassa.
Aíginan saari satelliittikuvassa.
GR Aegina.PNG
Maantiede
Sijainti 37°43′45″N, 23°29′35″E
Saariryhmä Saroniset saaret
Merialue Välimeri
Vesialue Egeanmeri
Pinta-ala 87 km²
Korkein kohta Ellánio Óros, 532 m
Valtio
Valtio Kreikan lippu Kreikka
Alue Attika
Alueyksikkö Saaret
Kunta Aígina
Väestö
Väkiluku 13 056
Suurin kaupunki Aígina
Asutuskeskukset Kypséli, Vathý
Kielet kreikka

Aígina (kreik. Αίγινα; myös Égina, Éjina) on Kreikan saari, joka kuuluu Saronisten saarten saariryhmään. Saaren pinta-ala on 87 neliökilometriä ja asukasluku 13 056 (vuonna 2011). Hallinnollisesti Aígina kuuluu Aíginan kuntaan, Saarten alueyksikköön ja Attikan alueeseen. Saaren pääkaupunki on Aíginan kaupunki.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aíginan saarta Pérdikan kylän suuntaan. Taustalla Agkístrin saari.

Aígina sijaitsee Egeanmereen kuuluvan Saroninlahden keskellä noin 16 meripeninkulmaa (noin 30 kilometriä) Attikan rannikosta ja Ateenasta lounaaseen. Sen lähimmät suuremmat saaret ovat Agkístri länsipuolella ja Salamis pohjoispuolella. Peloponnesokseen kuuluva Méthanan niemi sijaitsee noin 4,3 meripeninkulmaa (noin 8 kilometriä) lounaaseen.

Aígina on vuoristoinen. Saaren korkein kohta on Ellánio Óros (532 metriä).

Hallinto, kaupungit ja kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Aíginan kunta

Aígina kuuluu hallinnollisesti Aíginan kuntaan, johon kuuluu myös pienempiä lähisaaria.[1]

Saaren suurimmat asutukset ovat Aíginan kaupunki (6 867 asukasta), Kypséli (2 124), Vathý (1 495), Pérdika (680), Mesagrós (575) ja Vaḯa (291).[1] (Katso myös: Luettelo Aíginan kunnan kaupungeista ja kylistä.)

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikana Aigina tunnettiin myös nimillä Oinone ja Oinopia. Myöhemmin sen kerrotaan saaneen nimen Aigina samannimisestä Asopoksen tyttärestä. Saaren antiikin aikainen pääkaupunki Aigina sijaitsi saaren luoteisrannikolla suurin piirtein nykyisen Aíginan kaupungin kohdalla. Saaren sisäosissa sijaitsi Oien kaupunki.[2] Siitä on säilynyt joitakin muinaisjäänteitä. Saaren tunnetuin antiikin aikainen rakennus on suhteellisen hyvin säilynyt Afaian temppeli saaren sisäosissa. Se oli omistettu arkaaiselle paikalliselle Afaia-jumalattarelle, joka yhdistettiin myöhemmin Atheneen.

Antiikin Aiginan kaupunkivaltio oli usein Ateenan kilpakumppani ja kaupungit kävivät usein sotaa keskenään.

Turismi ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aígina on suosittu matkailukohde, koska se sijaitsee lyhyen matkan päässä Ateenasta. Varsinkin ateenalaiset itse käyvät siellä paljon uuden vierasvenesataman auettua.[3] Pireuksesta on kantosiipialusyhteys Aíginaan, matka kestää noin 40 minuuttia.[4]

Saaren nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Afaian temppelin ja Apollonin temppelin rauniot sekä suurikokoinen Pyhän Nektarioksen kirkko ja sen yhteydessä toimiva luostari.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. Smith, William: ”Aegina”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.
  3. The Greek Islands: Aegina Saronic Gulf (one hour from Athens) Greece Ahens Aegea Info
  4. Greece | Aegina yacht charter & sailing - yachting Yacht charter & sailing

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]