Salamis (antiikin kaupunki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee antiikin aikaista kaupunkia Salamiin saarella. Salamis on myös nykyinen kaupunki sekä antiikin aikainen kaupunki Kyproksella.
Salamis
Σαλαμίς
Salamiin arkeologista aluetta Ampelákiassa.
Salamiin arkeologista aluetta Ampelákiassa.
Sijainti

Salamis
Koordinaatit 37°57′09″N, 23°32′27″E
Valtio Kreikka
Paikkakunta Ampelákia, Salamis, Saaret, Attika
Historia
Tyyppi kaupunki
Ajanjakso 400-luku eaa.–
Kulttuuri antiikki
Alue Attika
Aiheesta muualla

Commons-logo.svg Salamis (antiikin kaupunki) Commonssissa

Salamis (m.kreik. Σαλαμίς) oli antiikin aikainen kaupunki ja kaupunkivaltio (polis) Salamiin saarella Kreikassa. Sen arkeologinen kohde sijaitsee saaren itärannikolla Spithárin kylässä lähellä Ampelákian kaupunkia.[1][2][3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salamis oli alun perin Aiginan siirtokunta. Sittemmin se oli Ateenan ja Megaran kiistakapulana. Lopulta Ateena valtasi sen itselleen ja siitä tuli Ateenan kaupunkivaltion osa, vaikka siitä ei koskaan tullutkaan yhtä Attikan demoksista. Alkuperäinen Salamiin kaupunki sijaitsi saaren etelärannikolla eli Aiginan puolella. Kun saari liitettiin Ateenan valtaan, uusi Salamiin kaupunki rakennettiin saaren itärannikolle eli Ateenan puolelle.[3] Tällä paikalla kaupunki sijaitsi klassisella ja hellenistisellä kaudella. Kumpaakaan näistä rakennusvaiheista ei tule sekoittaa nykyiseen Salamiin kaupunkiin, joka sijaitsee saaren länsirannikolla ja on siis kolmas samanniminen kaupunki historian aikana.

Salamiin lyömä raha, n. 339–318 eaa. Kuvituksessa naisen pää sekä Aiaan kilpi ja miekka.

Kaupungissa tiedetään olleen agora eli tori, jolla oli muun muassa Solonin patsas, sekä muun muassa Aiaan, Artemiin ja Kykhreuksen temppelit. Pausaniaan aikana 100-luvulla jaa. kaupunki oli jo raunioina.[3] Osia raunioista on näkyvillä maan pinnalla. Näihin kuuluu muun muassa kaupunginmuurin jäänteitä. Lisäksi alueella on suoritettu jonkin verran arkeologisia kaivauksia muun muassa vuosina 2002–2006. Niissä on kaivettu esiin hellenistisen ajan rakennusten jäänteitä Spithárin lahden pohjoisrannalta.[2]

Suomen Ateenan-instituutti on suorittanut antiikin Salamiin kaupungin alueella arkeologisia tutkimuksia vuodesta 2016 yhdessä Länsi-Attikan, Pireuksen ja Saroninlahden saarten arkeologisen eforiaatin kanssa. Tutkimusprojektin tarkoituksena on kaupungin asemakaavan ja rakennusten kartoittaminen ilman varsinaisia kaivauksia hyödyntäen muun muassa geofyysisiä menetelmiä, takymetriaa ja fotogrammetriaa. Suomalaisten puolelta projektin johtajana toimii Jari Pakkanen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hansen, Mogens Herman & Nielsen, Thomas Heine: ”363 Salamis”, An Inventory of Archaic and Classical Poleis. An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation. Oxford: Oxford University Press, 2004. ISBN 0-19-814099-1.
  2. a b c Arkeologinen yhteistyöprojekti Salamiin saaren Ambelakiassa 2016–2020 Suomen Ateenan-instituutti. Viitattu 15.8.2016.
  3. a b c Smith, William: ”Salamis”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]