Témpi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee solaa. Témpi on myös kunta Kreikassa.

Témpin sola ja Pineiós-joki.

Témpi (kreik. Τέμπη, myös Κοιλάδα Τεμπών, Koiláda Tempón), antiikin Tempe, on sola koillisessa Thessaliassa Kreikassa. Se erottaa Ólympos- ja Óssa-vuoret toisistaan.[1] Sola sijaitsee Lárisan alueyksikön alueella, missä nykyinen Témpin kunta on saanut nimensä solasta.

Témpin solan pituus on noin 10 kilometriä ja kapeimmillaan sen leveys on vain noin 25–50 metriä. Solan seinämien korkeus on suurimmillaan sen eteläosassa noin 500 metriä. Solassa virtaa Pineiós-joki.[1] Nykyisin solan läpi kulkee myös A1-valtatie (E75).

Sola on aina ollut merkittävä kulkureitti, sillä se on helpoin reitti Makedonian rannikolta Thessalian tasangolle vuorten läpi. Siksi sola on usein ollut myös merkittävä taistelupaikka. Vuonna 480 eaa. kreikkalaisten armeija ryhmittäytyi Tempen solaan persialaisten lähestyessä pohjoisesta. Herodotoksen mukaan Makedonian kuningas Aleksanteri I kuitenkin varoitti kreikkalaisia persialaisten armeijan koosta sekä siitä, että sola on mahdollista kiertää. Siksi kreikkalaiset ryhmittäytyivät uudelleen etelämmäksi Thermopylain solaan, mikä johti Thermopylain taisteluun.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vale of Tempe Encyclopaedia Britannica. Viitattu 5.9.2016.
  2. Herodotos: Historiateos VII.173.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]