Kerameikós

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kerameikos)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kerameikós
Κεραμεικός
Kerameikóksen arkeologisia kaivauksia.
Kerameikóksen arkeologisia kaivauksia.
Kaupungin kartta, jossa Kerameikós korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Kerameikós korostettuna.
Kaupunki Ateena, Kreikan lippu Kreikka
Suuralue 3.
Koordinaatit 37°58′42″N, 23°43′05″E
Lähialueet Psyrí, Thiseío

Kerameikós (kreik. Κεραμεικός; myös Keramikós) on kaupunginosa Ateenassa Kreikassa. Se sijaitsee Ateenan Agoran luoteispuolella ja kuuluu kaupungin 3. suuralueeseen.

Kerameikós on kaupunginosana peräisin jo antiikin ajalta. Alueen nimi on peräisin demoksesta nimeltä Kerameis, jonka nimi puolestaan tulee sanasta κέραμος (keramos, ”valusavi”).[1] Samasta kreikan sanasta johtuu sana keramiikka. Kaupunginosassa asuikin runsaasti savenvalajia.

Antiikin aikana Kerameikos jakaantui sisempään ja ulompaan Kerameikokseen. Sisempi Kerameikos, ”Savenvalajien kortteli”, sijaitsi kaupunginmuurin eli Themistokleen muurin sisäpuolella, ulottuen pohjoiseen Dipylon-portille saakka. Portilta alkoi alueen halku kulkenut Panathenaia-katu, joka johti Agoralle ja Akropoliille. Sitä pitkin kulkivat Panathenaia-juhlan kulkueet.[1]

Portin toisella puolella oli kaupunginmuurin ulkopuolella sijainnut ulompi Kerameikos. Sen alueella sijaitsi hautausmaa, jonne sodassa kaatuneet ateenalaiset haudattiin. Hieman kauempana samassa suunnassa sijaitsi Platonin Akatemia. Hautausmaalta alkoi Hiera Odos, ”Pyhä tie”, kohti Eleusista. Sitä pitkin kulkivat Eleusiin mysteerien kulkueet.

Viime vuosina alueella on suoritettu paljon arkeologisia kaivauksia, vaikkakin tutkittu alue on vain pieni osa antiikin aikaisesta kaupunginosasta. Kaivausalue käsittää etupäässä muinaisen hautausmaan. Arkeologisiin löytöihin kuuluu muun muassa hautakiviä sekä lukuisia hautaesineitä, mukaan lukien varhaisen niin kutsutun Dipylon-piirtokirjoituksen sisältävä viinikannu. Alueella on arkeologinen museo, Kerameikóksen arkeologinen museo.

Kerameikóksessa sijaitsevat myös muun muassa Ateenan pääsynagoga Beth Shalomin synagoga sekä Islamilaisen taiteen museo. Kerameikóksen metroasema sijaitsee kaupunginosan länsipuolella sijaitsevassa Gkázin kaupunginosassa. Kerameikóksen kaakkoispuolella on Thiseíon kaupunginosa, koillispuolella Psyrí.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kerameikos Welcome to Athens. Viitattu 6.8.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]