Peloponnesolaisliitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peloponnesolaisliitto oli antiikin kreikkalainen sotilasliitto jonka johtaja oli Sparta. Sen päävastustaja oli Ateenan johtama Deloksen meriliitto.

Liittoon kuului suurin osa Peloponnesoksen niemimaan kaupungeista. Ainoastaan Spartan vanha perivihollinen Argos oli liiton ulkopuolella. Liiton jäsenet tekivät sopimuksen suoraan ja ainoastaan Spartan kanssa. Sparta sai jossain määrin myös määrätä muiden liittolaisten ulkopolitiikan ja sai tarvittaessa kutsua koolle joukkoja liittolaisiltaan. Liittoon kuuluneet suuremmat kaupungit kuten Korintti ja Theba saattoivat kuitenkin käyttäytyä paljon vapaammin. Pienemmät Spartan lähellä sijainneet kaupungit taas olivat täysin Spartan vallan alla. Vaikka Sparta olikin selvästi liiton vahvin jäsen, kaikilla jäsenillä oli yksi ääni liiton päätöksissä. Ainoastaan Sparta saattoi kutsua koolle liiton jäsenten edustajat.

Persialaissotien aikana monet muut kreikkalaiset kaupungit hyväksyivät Spartan johtoaseman. Sodan jälkeen Egeanmerta ympäröivät kaupungit perustivat kuitenkin Deloksen meriliiton Ateenan johdolla. Sen jälkeen kun Sparta kukisti Ateenan peloponnesolaissodassa alkoi se myös kerätä veroja liiton jäseniltä. Peloponnesolaisliitto lakkautettiin sen jälkeen kun Theba kukisti Spartan Leuktran taistelussa vuonna 371 eaa.