Akhaijit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akhaijit eli akhaialaiset (m.kreik. Ἀχαιοί, Akhaioí) on Homeroksen Iliaassa ja Odysseiassa muinaisista kreikkalaisista käytetty nimitys.[1] Kreikkalaisista käytetään myös nimiä danaolaiset tai danait (Δαναοί, Danaoi) ja argolaiset (Ἀργεῖοι, Argeioi).

On mahdollista se, että akhaijit olivat muinaisen Kreikan heimo, joka oli Kreikan alueen ensimmäisiä indoeurooppalaisia (proto-)kreikkalaisia asukkaita pronssikaudella keskihelladiselta kaudelta noin 2000 eaa. alkaen. Monesti akhaijit liitetään ennen kaikkea myöhäishelladiseen mykeneläiseen kulttuuriin, joka tunnetaan muun muassa palatsikeskuksistaan Peloponnesoksella ja muualla Kreikassa. Mykeneläisenä aikana nimitys Akhaia viittasi lähes koko Peloponnesokseen, ja nimitys akhaijit sen asukkaisiin. Jotkut heettiläiset saattavat tarkoittaa akhaijeja, kun puhuvat läntisen Anatolian maasta nimeltä ahhijawa, viitaten mahdollisesti Vähän-Aasian rannikon mykeneläisiin.[2][3]

Kreikan nk. pimeinä vuosisatoina pronssi- ja rautakauden taitteessa akhaijeja muutti muun muassa Lesbokselle, Samokselle, Kykladeille ja Kyprokselle.[2] Myöhemmin historiallisella ajalla akhaijeilla viitattiin lähinnä Peloponnesoksen pohjoisosien Akhaian väestöön, joka koostui alueen vallanneista doorilaisista sekä alkuperäisistä akhaijeista. Alueella on nykyisin muun muassa Patraksen kaupunki. Antiikin Kreikan sodissa alue kuului Akhaian liittoon.[2]

  1. Homeros: Ilias, s. 487. Suomentanut Otto Manninen. Johdannon kirjoittanut Edwin Linkomies, selitykset O. E. Tudeer ja Lauri O. Th. Tudeer. 7. painos (1. painos 1919). Laatukirjat. Helsinki: WSOY, 2002. ISBN 951-0-16156-X. Teoksen verkkoversio.
  2. a b c Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Akhaia”, Antiikin käsikirja, s. 21. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  3. Hawkins, J. David: Ahhiyawa Oxford Classical Dictionary. Viitattu 23.11.2021.