Tori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee aukioita, joissa käydään torikauppaa. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Hakusana ”Aukio” ohjaa tänne. Aukio on myös Anssi Kelan musiikkialbumi.
Myyntikojuja Joensuun torilla tammikuussa 2007.

Tori on torikauppaa varten suunniteltu aukio, joita on erityisesti kaupungeissa ja muissa asutuskeskuksissa, mutta tori voi tarkoittaa myös kaupankäyntiin liittymätöntä aukiota.[1] Torilla saa harjoittaa torikauppaa elinkeinolain säännösten puitteissa.[2] Torilla on torivalvoja, jolta myyntipaikka tavallisesti varataan ja joka toimii torin järjestyksenvalvojana.lähde?

Torikauppias maksaa myyntipaikasta säädetyn torimaksun, joka voi olla päiväkohtainen tai vuosimaksu. Maataloustuottajilla ja käsityöläisillä on kuitenkin oikeus harjoittaa torikauppaa tuottamistaan tuotteista ilman maksua ja elinkeinoilmoitusta, paitsi jos myyntipaikkaan sisältyy toripöytä tai koju.[2]

Myyntipaikan koko on määritelty kullakin torilla ja se voi olla merkitty maahan. Torikaupan aukioloaika on tavallisesti merkitty liikennemerkin lisäkilvellä, ja aukiota voidaan muina aikoina käyttää autojen pysäköintialueena tai siellä voidaan järjestää julkisia tilaisuuksia. Torilla noudatetaan yleistä järjestyslakia.

Sanan etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kielen sana tori juontuu ruotsin sanasta torg, joka on puolestaan lainattu muinaisvenäjän sanasta tŭrgŭ. Muinaisvenäjän sanaan pohjautuu myös paikannimi Turku.[3]

Tunnettuja toreja ja aukioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haarala, Risto et al. (toim.): Suomen kielen perussanakirja: S–Ö, s. 329. Helsinki: Edita – Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2004. ISBN 951-37-3578-8.
  2. a b ”Torikauppa”, Otavan Iso Tietosanakirja, s. 1527. Helsinki: Otava, 1966.
  3. Häkkinen, Kaisa: Nykysuomen etymologinen sanakirja, s. 1332, 1362. WSOY, 2004. ISBN 951-0-27108-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.