Trafalgar Square

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trafalgar Square 2009
Trafalgar Square vuonna 1908
Horatio Nelsonin patsas muistomerkin huipulla

Trafalgar Square on aukio Lontoon keskustassa. Sen keskellä on Trafalgarin taistelun voittajan Horatio Nelsonin kunniaksi pystytetty muistomerkki, joka kohoaa yli 50 metrin korkeuteen.

Aukion alkuperäinen nimi oli King William the Fourth’s, mutta lontoolainen arkkitehti ja maanomistaja George Ledwell Taylor (1788–1873) suositteli aukion nimen muuttamista sankari Horatio Nelsonin muistoksi, joka kuoli aivan Trafalgarin taistelun alussa ranskalaisen luodista. Trafalgar Square valmistui vuonna 1844.[1]

Aukion keskellä oleva Nelsonin patsas rakennettiin osittain yleisön avustusrahoilla. Patsaan juurella olevat neljä pronssista leijonaa seisovat vartiossa, ja öiseen aikaan suihkulähteet valaisevat aukiota. Leijonien sanotaan innoittaneen Narnian kirjoittanutta C. S. Lewisia. Narnia-tarinoiden Aslan-leijona on pronssisten leijonien kaltainen.

Aukion itäpuolella on St Martin-in-the-Fields -kirkko, jossa järjestetään lounaskutsuja ja klassisen musiikin iltakonsertteja. Pohjoislaidalla on kansallisgalleria, jossa on eräs laajimmista maalauskokoelmista.

Aukion etelälaidalla on Charing Cross -niminen risteys, josta mitataan kaikki etäisyydet Lontoossa. Sieltä johtavat Whitehall etelään parlamenttitalon ja Westminster Abbeyn luo, The Mall länteen Buckinghamin palatsin eteen ja Strand itään Aldwychille Westminsterin ja Lontoon Cityn rajalle.

Muutaman minuutin matkan päässä aukiolta pohjoiseen on Lontoon viihdemaailman keskus Soho. Kaukana eivät myöskään ole Lontoon viheralueet Hyde Park ja Kensington Gardens. Oxford Street ja Piccadilly Circus ovat myös aivan Trafalgar Squaren läheisyydessä.

Trafalgar Squaren aukiolla on järjestetty vuodesta 1947 lähtien joulumyyjäiset, joista on tullut jo traditio lontoolaisten keskuudessa. Niihin liittyy jokajouluinen, Norjalta saatava parikymmenmetrinen lahjakuusi, joka muistuttaa norjalaisten toisen maailmansodan aikana briteiltä saamasta avusta.[2]

Aukiosta on myös tullut perinteikäs tärkeiden asioiden ilmoittamispaikka. Muun muassa Sir Winston Churchill ilmoitti aukiolla toisen maailmansodan päättyneen. Aukiolle kerääntyy myös yleensä ihmisiä juhlimaan suuria tapahtumia, voittoja ja saavutuksia.

Lontoossa on ennen ollut toinenkin Trafalgar Square, jonka nykyinen nimi on Chelsea Square.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b London's Other Trafalgar Square Londonist. Viitattu 17.3.2018. (englanniksi)
  2. Christmas in Trafalgar Square Greater London Authority. Arkistoitu 16.2.2009. Viitattu 17.12.2009.
  3. Uusi tietosanakirja, osa 12, s. 892. Lontoon kartta. Tietosanakirja Oy, 1963.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Trafalgar Square.