Muinainen Libya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zeuksen temppeli Kyrenessä

Latinankielinen nimi Libya (kreikan Λιβύη, Libye) viittasi Niilin länsipuoliseen alueeseen, joka yleensä vastaa nykyistä Maghrebia. Sen kansa oli nykyisten berberien esi-isiä. Suppeammin Libya voisi viitata myös välittömästi länteen Egyptistä eli pienempään Marmarican alueeseen ja Kyrenaikaan. Libyanmeri tai Mare Libycum oli osa Välimerta Kreetan eteläpuolella Kyrenen ja Aleksandrian välissä ja se vastaa sen nykyistä määritelmää.

Egyptiläisissä hieroglyfeissä muinaisen Libyan asukkaista mainitaan kaksi heimoa, joista käytetään nimiä Libu ja Meshwesh,[1] Libyasta he käytittivät nimeä "Tjehenu",[2] se oli tuntematonta aluetta muinaisille egyptiläisille.

Hellenistisellä aikakaudella berbereistä tunnettiin libyalaiset,[3] kreikkalainen termi sen asukkaille oli Maghreb. Maata kutsuttiin nimellä ”Libya”, joka ulottui nykyisestä Marokosta muinaisen Egyptin länsirajalle. Nykyinen Egypti sisältää Siwan, joka kuului muinaiseen Libyaan. Siwi on Berberien kieli, jota puhutaan yhä alueella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ancient African Writing Systems and Knowledge
  2. William A. Cooney: Egypt’s encounter with the West: Race, Culture and Identity, sivut 106-170
  3. Oliver, Roland & Fagan, Brian M. (1975) Africa in the Iron Age: c. 500 BC to AD 1400 . Cambridge: Cambridge University Press; sivu 47

Yhteenveto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ancient Libya
  • Lähdeviite 2 perustuu painettuun julkaisuun, jota ei voida tarkistaa. Lähdettä pidetään luotettava.