Muinainen Libya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zeuksen temppeli Kyrenessä.

Libya (lat., m.kreik. Λιβύη, Libyē) viittasi antiikin aikana Niilin länsipuoliseen alueeseen, joka yleensä vastaa nykyistä Maghrebia. Sen kansa oli nykyisten berberien esi-isiä. Suppeammin Libya voisi viitata myös välittömästi länteen Egyptistä eli pienempään Marmarikan alueeseen ja Kyrenaikaan nykyisten Libyan ja Egyptin valtioiden alueella. Libyanmeri tai Mare Libycum oli osa Välimerta Kreetan eteläpuolella Kyrenen ja Aleksandrian välissä ja se vastaa sen nykyistä määritelmää.

Egyptiläisissä hieroglyfeissä muinaisen Libyan asukkaista mainitaan kaksi heimoa, joista käytetään nimiä Libu ja Meshwesh.[1] Libyasta egyptiläiset käyttivät nimeä Tjehenu,[2] ja se oli tuntematonta aluetta muinaisille egyptiläisille.

Hellenistisellä aikakaudella berbereistä tunnettiin libyalaiset,[3] kreikkalainen termi sen asukkaille oli Maghreb. Maata kutsuttiin nimellä Libya, ja se ulottui nykyisestä Marokosta muinaisen Egyptin länsirajalle. Ala-Egyptin kolmas nomos tunnettiin hellenistisellä kaudella joskus nimellä Libya.[4] Nykyinen Egypti sisältää muun muassa Siwan, joka kuului muinaiseen Libyaan. Siwi on berberikieli, jota puhutaan yhä alueella.

Rooman vallan aikana Libyan alue tai osa siitä kuului ensin Cyrenaican provinssiin, sitten Creta et Cyrenen provinssiin ja myöhäisroomalaisella kaudella Libya superiorin ja Libya inferiorin provinsseihin.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ancient African Writing Systems and Knowledge
  2. Cooney, William A.: Egypt’s encounter with the West: Race, Culture and Identity (s. 106–170) etheses.dur.ac.uk.
  3. Oliver, Roland & Fagan, Brian M. (1975) Africa in the Iron Age: c. 500 BC to AD 1400 . Cambridge: Cambridge University Press; sivu 47
  4. Petrie, W. M. Flinders: The Nomes of Egypt Coins of Roman Egypt. Viitattu 16.3.2021.
  5. Adkins, Lesley & Adkins, Roy A.: Handbook to Life in Ancient Rome, s. 114–117. Updated Edition. Facts on File Library of World History. Infobase Publishing, 2004. ISBN 978-0-8160-5026-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ancient Libya