Aiskhylos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aiskhylos

Aiskhylos (m.kreik. Αἰσχύλος; n. 525456 eaa.) oli muinaiskreikkalainen näytelmäkirjailija. Hän oli attikalaisen murhenäytelmän eli kreikkalaisen tragedian varsinainen luoja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiskhylos osallistui Marathonin ja Salamiin taisteluihin persialaissotien aikaan. Hän voitti ensimmäisen kerran Ateenan näytelmäkilpailut vuonna 484 eaa. Paitsi että hän kirjoitti elinaikanaan noin 90 näytelmää, hän myös sävelsi useimpien näytelmiensä musiikin, ohjasi, toimi koreografina ja nuorena jopa näytteli. Aiskhylos asui ja eli Ateenassa ja useissa hänen teksteissään ylistetäänkin kyseistä kaupunkia ja sen demokraattista oikeusjärjestystä. Historiallisuus, tarunomaisuus ja kunnioitus jumalia kohtaan välittyvät vahvasti hänen kirjoituksissaan.

Perimätiedon mukaan Aiskhylos kuoli varsin merkillisellä tavalla, nimittäin kotka pudotti hänen päähänsä kilpikonnan. Kotka nähtävästi luuli kirjailijan kaljua päätä kiveksi ja halusi saada kilpikonnan rikki. Tarinan mukaan muuan oraakkeli olisi vuotta aiemmin ennustanut, että Aiskhylos saisi surmansa ilmasta tulevasta iskusta.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aeschyli Tragoediae septem, 1552

Aiskhyloksen tragedioille on tyypillistä toiminnan ja henkilöiden suoraviivaisuus sekä voimakas uskonnollinen tunne. Hän lisäsi tragediaan toisen näyttelijän aikaisemman yhden näyttelijän ja kuoron lisäksi. Tämä mahdollisti dialogin käyttämisen näytelmissä. Aiskhyloksen 90 näytelmästä on säilynyt kokonaisena seitsemän:

Aiskhyloksen Oresteia on ainoa antiikin näytelmätrilogia, joka on säilynyt kokonaisena. Se on suomennettu kahdesti, Elina Vaaran suomennoksena 1961 ja Kirsti Simonsuuren suomennoksena vuonna 2003.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aiskhylos: Oresteia. Agamemnon; Hautauhrintuojat; Eumenidit. Suomentanut Elina Vaara, johdannon kirjoittanut Edwin Linkomies. Porvoo : Helsinki: WSOY, 1961.
  • Aiskhylos: Neljä tragediaa: Persialaiset: Seitsemän Teebaa vastaan: Turvananojat: Kahlehdittu Prometheus. (Persai; Hepta epi Thebas; Hiketides; Prometheus Desmotes.) Kreikan kielestä suomentanut Maarit Kaimio. Helsinki: Gaudeamus, 1975. ISBN 951-662-161-9.
  • Aiskhylos: Oresteia. Agamemnon; Haudalla uhraajat; Raivottaret. Suomennos, selitykset ja jälkisanat: Kirsti Simonsuuri. Olympos-sarja. Helsinki: Tammi, 2003. ISBN 951-31-2682-X.