Laukkaurheilu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratsukoita ylittämässä vesihautaestettä
Laukkakilpailussa

Laukkakilpailut ovat osa hevosurheilua. Näissä kilpailuissa jockeyn ratsastamat hevoset laukkaavat kilpaa eripituisilla matkoilla yleensä ovaalinmuotoisella radalla. Laukkakilpailut ovat maailmalla erittäin suosittuja, ja rahaa liikkuu kilpailuissa paljon sekä palkintoina että vedonlyönnissä. Maailman kalleimmat hevoset ovat juuri laukkahevosia, joista saatetaan maksaa miljoonia euroja.

Laajimmalle levinneinneitä ovat englannintäysiveristen laukkakilpailut. Myös arabianhevosille, angloarabeille, quarterhevosille sekä monille lämminverisille ratsuroduille järjestetään omia laukkakilpailuitaan.

Laukkakilpailuissa juostavat matkat vaihtelevat paljon. Joissakin kilpailuissa laukataan vain noin 400 metriä, mutta kilpailumatkat saattavat venyä moniin kilometreihinkin; kymmenien kilometrien matkaratsastuskilpailut ovat kuitenkin oma kilpailutyyppinsä. Englannintäysiveristen kilpailumatkat vaihtelevat lähinnä välillä 905–2414 m (4 furlongista 1,5 mailiin). Englannintäysiveriset ovat muutamien kilometrien keskipitkillä matkoilla nopeudeltaan jokseenkin ylivoimaisia, mutta quarterhevoset katsotaan nopeimmiksi hyvin lyhyillä matkoilla (esimerkiksi neljännesmaili, josta rotu on saanut nimensäkin) ja arabianhevoset puolestaan kestävimmiksi pitkillä matkoilla.

Niin kutsuttujen "sileiden laukkojen" eli tasaisella radalla juostavien kilpailujen lisäksi juostaan risueste- ja sekaestelaukkakilpailuita, joissa hevoset hyppäävät matkan varralla pensas-, risu- tai muiden vastaavien esteiden ylitse. Sileiden laukkojen hevoset ovat tyypillisesti 2–3-vuotiaita; parhaat yksilöt siirtyvät jo melko nuorina jalostukseen. Selvästi riskialttiimpiin estelaukkoihin käytetään lähinnä vanhempia hevosia, tyypillisesti jalostuksen kannalta toimettomia ruunia. Maailman tunnetuin estelaukkakilpailu lienee Grand National, joka järjestetään vuosittain huhtikuussa Isossa-Britanniassa Aintreen laukkaradalla lähellä Liverpoolia. Tunnetuimpia sileitä laukkakilpailuja puolestaan ovat Yhdysvalloissa vuosittain järjestettävät kolmivuotiaiden kilpailut Kentucky Derby, Preakness Stakes ja Belmont Stakes, jotka yhdessä muodostavat Triple Crownin.

Hevosen kilpailussa kantaman painon (satulan ja jockeyn yhteispaino) säätely on tärkeä osa laukkakilpailuita, koska painolla voidaan verottaa juoksunopeutta paljonkin. Hevosten on aina kannettava vähintään tiettyä vähimmäispainoa, johon tarvittaessa päästään lisäämällä satulan taskuihin metallipainoja. Vähimmäispainoa ei tietenkään haluta ylittää, joten parhaat jockeyt ovat paitsi taitavia ratsastajia myös erittäin pienikokoisia ja kevyitä. Niin kutsuttuihin handicap-kilpailuihin voi osallistua hyvin monenlaisia hevosia, joista jokaiselle pyritään erisuuruisia painoja määräämällä antamaan yhtäläinen mahdollisuus voittoon. Painojen määrääminen voi perustua hevosen ikään tai aikaisempaan kilpailumenestykseen. Joissakin kilpailuissa kaikki hevoset kantavat samaa painoa.

Suomeen laukkakilpailut eivät ole koskaan juurtuneet. Ennen toista maailmansotaa näitä kilpailuja järjestettiin Suomessa jonkin verran, ja 1960-luvulla laukkakilpailutoimintaa yritettiin taas käynnistää ilman suurta menestystä. Nykyisin laukkakilpailuita järjestetään meillä harvakseltaan lähinnä leikkimielellä tai näytösluontoisesti. Vakavasti otettavaa laukkaurheilua näkee lähimmillään Ruotsissa ja Venäjällä.

Phar Lap ja jockey Jim Pike Flemingtonin radalla noin vuonna 1930

Kuuluisia laukkahevosia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Laukkakilpailu.