Secretariat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Secretariat (30. maaliskuuta 1970 Yhdysvallat4. lokakuuta 1989 Yhdysvallat) oli rodultaan englannintäysiverinen laukkahevonen, joka on yksi laukkaurheilun suurimmista tähdistä. Secretariat oli väriltään rautias ori. Sen isä oli Bold Ruler ja emä Somethingroyal. Uransa aikana Secretariat voitti muun muassa arvostetun Triple Crownin (eli voitti samana vuonna 1973 kaikki kolme kilpailua Kentucky Derby, Preakness Stakes ja Belmont Stakes) ja keräsi palkintorahoja yhteensä 1 316 808 USD. Se teki urallaan lukuisia rataennätyksiä ja useita maailmanennätysaikoja. Se tunnettiin lempinimellä "Big Red" (iso punainen); samalla nimellä oli aikoinaan tunnettu väriltään samoin rautias Man O'War.

Secretariatin kasvatti Meadow Stable, jossa oli muitakin hyviä englannintäysiverisiä. Secretariat lopetettiin kaviokuumeen vuoksi vuonna 1989.

Secretariatin kuoleman jälkeen sen ruumiinavauksessa kävi ilmi, että sen sydän painoi noin 21 paunaa (9,5 kiloa) ja oli näin ollen yli kaksi kertaa suurempi kuin englannintäysiverisen sydän normaalisti (noin 4 kg) ja selvästi suurempi kuin mikään hevosen sydän jonka eläinlääkärit aiemmin olivat nähneet. Sydän oli muuten täysin normaali, terve ja hyväkuntoinen. Oletettavasti Secretariatin huikea menestys laukkaradoilla oli ainakin osittain poikkeuksellisen sydämen ansiota.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]