Jockey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jockey kilpailutilanteessa
Jockey lämmittelee ennen kisaa

Jockey (joskus laukkaratsastaja) ratsastaa laukkahevosia niin valmennuksissa kuin kilpailuissakin. Jockey on hevosurheilun ammatti, joskin myös amatöörijockeyita (ja näille tarkoitettuja omia kilpailuja) on. Sana jockey tulee etunimen John skotlantilaisesta muunnoksesta Jock.

Laukkahevosten valmentajat valitsevat jockeyn kunkin hevosen ominaisuuksien sekä jockeyn taitojen ja painon perusteella. Ammattijockey ratsastaa kilpailuissa yleensä määrättyä, mahdollisesta palkintosummasta riippumatonta palkkiota vastaan eikä hänen ole sallittua osallistua vedonlyöntiin.

Jockeyt päätyvät tavallisesti alalle jo nuorina ja aloittavat uransa tallipoikina, jotka pikkuhiljaa pääsevät oppipoikina ratsastamaan laukkahevosia valmennuksessa ja kilpaa kunnes vakiinnuttavat menestyksen myötä asemansa. Koska laukkahevosen kantama paino pyritään kilpailuissa minimoimaan pienimpään sallittuun, jockeyiksi valikoituu käytännössä pienikokoisia ratsastajia jotka aktiivisesti pysyttelevät laihoina. Jockeylta vaaditaan myös erittäin hyvää lihaskuntoa.

Laukkakilpailussa joukko suurikokoisia eläimiä liikkuu tiheässä muodostelmassa huomattavalla nopeudella, ja kumoonratsastuksia ja satulasta suistumisia sattuu paljon. Jockeyn ammatissa halvaantumiset ja kuolemantapaukset eivät ole lainkaan harvinaisia, ja vakavia loukkaantumisia sattuu käytännössä joka jockeylle. Lisäksi syömishäiriöt ovat painonhallintavaatimusten vuoksi yleisiä jockeyiden keskuudessa. Ammatillisen järjestäytymisen ansiosta jockeyiden työolosuhteet ja sairausturva ovat kuitenkin kohentuneet huomattavasti verrattuna 1900-luvun alkupuoliskolla vallinneeseen tilanteeseen. Nykyiset laukkakilpailuiden säännöt määräävät hevosen satulalle ja jockeylle minimiyhteispainon, minkä tarkoitus on ehkäistä vaarallista laihduttamista jockeyden keskuudessa. Mikäli minimipaino ei täyty, satulaan lisätään lyijypainoja.

Kuuluisia jockeyita ovat olleet muiden muassa Tony McCoy, Eddie Arcaro, Russell Baze ja Lester Piggott.

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.