Ammatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rakennusmies hitsaa

Ammatti on elinkeino, jota yksilö harjoittaa päätyönään toimeentuloaan varten. Yksilön elämässä on ammatilla suuri merkitys; hänen työtehtäviensä laatu, ansiotasonsa, sosiaalinen asemansa ja elinympäristönsä ovat paljolti yhteydessä ammattiin.[1]

Osaan ammateista vaaditaan koulutus, osaan taas riittää ennen töiden aloittamista ja työnteon aikana annettava työhönopastus. Työelämässä on myös jonkin verran työssä tai harrastuksissa ammattinsa oppineita. Kouluttamattoman työvoiman tarve on kuitenkin vähentynyt teollistuneissa maissa ja koulutuksen puuttumisesta on muodostunut merkittävä este työllistymiselle.

Työmenetelmien ja työturvallisuuden kehittäminen sekä työlle asetetut tehokkuus- ja laatuvaatimukset ovat johtaneet erilaisten koneiden, teknisten apuvälineiden ja varusteiden käyttöön, joiden käytön hallitseminen edellyttää usein perehtymistä. Työtehtäviä koskee myös joukko erilaisia standardeja ja viranomaismääräyksiä, jotka työntekijän tulee tuntea voidakseen suorittaa työnsä niiden edellyttämällä tavalla. Työelämän käytössä on lisäksi erilaisia turvallisuus- ja pätevyysasiakirjoja, joiden hankkiminen kurssien tai muun koulutuksen kautta ennen työhön hakeutumista saattaa olla edellytyksenä yksinkertaisenkin työn suorittamiselle.

Ammattinimikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kielen lautakunta ja Euroopan neuvosto suosittelevat, että asiamiehen ja tiedemiehen kaltaisten vanhentuneiden sukupuoleen viittaavien ammattinimikkeiden sijaan käytettäisiin valtuutetun ja tutkijan kaltaisia sukupuolineutraaleja termejä.

Osa ammattinimikkeistä on lailla suojattuja, joten niitä saa käyttää vain tietyn koulutuksen tai tutkinnon suorittanut henkilö.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CD-Facta 2005: suomenkielinen tietosanakirja. Artikkeli: ammatti. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-29149-8.
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Ammatti.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.