Piazza del Campo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleisnäkymä aukiosta Piazza del Campio

Piazza del Campo on Italiassa sijaitsevan Sienan merkittävin aukio. Se on simpukankuoren muotoinen ja yhdistää symbolisesti kolmen kukkulaa, joille kaupunki on perustettu. Piazza del Campo on yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista aukioista – kaupungin koko aikuisväestö mahtuu sille yhä samanaikaisesti. Palazzo Pubblicon ja palazzi signorilien lisäksi aukiota reunustaa Torre del Mangia.

Aukion kohdalla oli markkinapaikka jo ennen 1200-lukua. Sienassa on saattanut olla aikaisempia etruskien asutuskeskuksia, mutta kaupunki ei ollut Rooman valtakunnan kaudella merkittävä, eikä aukio sijaitsekaan roomalaisen forumin paikalla, toisin kuin usein on ehdotettu. Paikka sijaitsee loivalla rinteellä kolmen Sienan muodostaneen kukkula-asutuksen, Castellaren, San Martinon ja Camollian välissä. Se päällystettiin vuosina 1327–1349[1] kalanruotokuvioisella punatiilellä ja yhdeksällä Palazzo Pubblicosta, tasavallan julkisen elämän keskuksesta, lähtevällä travertiinista tehdyllä linjalla. Näin julkinen hallinto yhdistyy symbolisesti Sienaa vuosina 1292–1355 hallinneeseen "yhdeksän komiteaan" (Noveschi). Piazzalta lähtee säteittäisesti yksitoista kapeaa katua.

Panoraamakuva Piazza del Campolta

Sansedonin, Piccolominin ja Saracinin palatsit (Palazzi signorili), jotka reunustavat aukiota, ovat saman korkuisia erotuksena aikaisemmista tornitaloista, joita voi yhä nähdä San Gimignanossa. Näiden myöhäisgoottilaisten rakennusten yhtenäinen ulkonäkö johtuu suureksi osaksi niissä käytettyjen tiilien yhdenmukaisuudesta; tiilenvalmistus oli kunnan yksinoikeus, ja se piti huolta standardeista.

Fonte Gaia ("Ilon suihkulähde") rakennettiin vuosina 1409–1419[1] kaupungin keskustaan vettä tuovien vesijohtojen päätepisteeksi. Se korvasi aiemman noin vuonna 1342 yhdessä johtojen kanssa valmistuneen suihkulähteen. Lähteen allas on suorakaiteen muotoinen, ja se on koristeltu kolmelta puolelta reliefein. Valkoisesta marmorista valmistetun suihkulähteen on suunnitellut ja rakennuttanut Jacopo della Quercia, jonka alkuperäisiä reliefejä säilytetään Ospedale di Santa Maria della Scalassa Piazza Duomolla. Ne korvattiin vuonna 1858 Tito Sarocchin ilmaisilla kopioilla: hän jätti lähteestä pois kaksi Della Quercian alastonta patsasta, Rea Silvian ja Acca Larentian, joita 1800-luvun kaupunginisät pitivät liian pakanallisina tai alastomina. Alkuperäisellä pystyttämishetkellään vuonna 1419 Della Quercian patsaat olivat ensimmäiset alastomat naishahmot julkisella paikalla antiikin jälkeen, lukuun ottamatta Eevaa tai katuvaista pyhimystä.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävä kuuluisa hevoskilpailu, Sienan Palio, pidetään piazzalla.[1]

  1. a b c The Piazza del Campo Comune di Siena. Arkistoitu 22.2.2016. Viitattu 1.8.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Piazza del Campo