Casalnuovo di Napoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Casalnuovo di Napoli
Stazione di Casalnuovo (Circumvesuviana)
Stazione di Casalnuovo (Circumvesuviana)

Casalnuovo di Napoli

Koordinaatit: 40°55′0″N, 14°21′0″E

Valtio Italia
Alue Campania
Metropolikaupunki Napolin metropolikaupunki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 7,83[1] km²
Korkeus 26 m
Väkiluku (31.12.2019) 48 697[2]
 – Väestötiheys 6 215 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 80013
Suuntanumero(t) 081
Casalnuovo di Napoli on kunta Campanian alueella Etelä-Italiassa noin 10 kilometriä Napolin keskustasta koilliseen.[3] Casalnuovodinapolilaisia kutsutaan demonyymilla casalnuovesi. Useasta historiallisesta osa-alueesta muodostetulla kaupungilla on kolme suojeluspyhimystä: San Giacomo il Maggiore, San Biagio di Sebaste ja San Nicola di Bari. Casalnuovon yhteinen juhlapäivä on 25. heinäkuuta.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casalnuovo di Napoli sijaitsee Napolin metropolikaupungin pohjoisosassa. Muodoltaan soikeahkosta kunnasta työntyy kapea kaistale kohti kaakkoa. Alueella vallitsee välimerenilmasto kuumine kesineen ja leutoine talvineen. Kesäisin sää on usein kuivaa ja lämpötila saattaa kohota 40 °C:een.

Casalnuovo di Napolin pinta-alaltaan suurin frazione on Licignano koillisessa. Muut frazionet ovat Casarea (kaakossa), Talona (idässä) ja Tavernanova (etelässä Casarean luoteispuolella). Kaupungin ydin sijaitsee vanhan Archoran kylän paikalla kaupungin luoteisosassa.

Italian neliportaisessa maanjäristysriskiä arvioivassa luokituksessa Casalnuovo di Napoli on määritelty luokkaan 2 (Zona 2, medio-alta), eli kohtalaisen korkean riskin luokkaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casalnuovo di Napoli sai alkunsa 1400-luvulla, aiemmin paikalla oli sijainnut Archora-niminen kylä. Ferdinand Katolilainen antoi alueet Angelo Cuomon haltuun, joka rakennutti uuden kylän, josta tuli osa Napolin arkkihiippakuntaa. Nykyisin kaupungin länsiosa kuuluu kyseiseen arkkihiippakuntaan, Licignano kuuluu Acerran hiippakuntaan ja Tavernanova Nolan hiippakuntaan. Joachim Murat toteutti reformin, jossa pieniä maalaiskyliä liitettiin Afragolaan. Hallinnollisesti Casalnuovo muotoutui nykyiselleen monivaiheisten alueellisten muutosten kautta 1900-luvun aikana. Virallisesti se erotettiin Afragolasta 25. helmikuuta 1929. Casalnuovo kärsi vaurioita marraskuun 1980 maanjäristyksessä.[4]

Licignano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Licignano oli muinainen roomalaisten asuinpaikka, ja sen nimi oli tuolloin Licinianum. Licignano oli aiemmin Pomigliano d'Arcon frazione, eli kantakaupungista erillään oleva asutustihentymä, sen jälkeen itsenäinen kunta nimenään Licignano di Napoli ja sittemmin Acerran frazione, kunnes siitä tehtiin osa Casalnuovo di Napolia. Licignanon pinta-ala on 4 km², eli hieman yli puolet Casalnuovon koko alueesta, mutta sen väkiluku on vain noin kahdeksasosa kaupungin väkiluvusta. Licignanon suojeluspyhimys on San Nicola di Bari. Licignanossa sijaitsee 1700-luvun palatsi Salerno Lancellotti.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talonan rautatieasema kesällä 2012

Casalnuovo di Napolissa on muun muassa tekstiili- ja jalkineteollisuutta. Maatalous tuottaa muun muassa vihanneksia.[4] Casalnuovon rautatieasema, Stazione di Casalnuovo (RFI), sijaitsee rataosuudella RoomaCassino–Napoli. Kaupungissa on lisäksi rautatieasemat Stazione di Salice, Stazione di Casalnuovo (Circumvesuviana), Stazione di La Pigna ja Stazione di Talona. Ne sijaitsevat 38-kilometrisen Napoli–NolaBaiano-rataosuuden varrella verraten lähellä toisiaan. Casalnuovon pohjoispuolella on liittymä kaupunkimoottoritielle Strada statale 162 NC Asse Mediano.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 18.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 20.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Casalnuovo di Napoli e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 20.8.2020. (italiaksi)
  4. a b Casalnuovo di Napoli Sapere.it. Viitattu 21.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Casalnuovo di Napoli.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Casalnuovo di Napoli