Liber Chronicarum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liber Chronicarumin ensimmäinen kuva: Jumala luo maailman.

Liber Chronicarum ("Kronikkojen kirja") eli Nürnbergin kronikka on yksi hienostuneimpia ja parhaiten dokumentoituja varhaisia painettuja kirjoja eli inkunaabeleita. Teos on kuvitettu maailmanhistoria. Se painettiin ensimmäisen kerran latinaksi kesäkuussa 1493, ja pian saman vuoden joulukuussa saksaksi. Teos painettiin Nürnbergissä. Teoksen kirjoittaja on Hartmann Schedel, ja Georg Alt oli vastuussa saksankielisestä käännöksestä. Albrecht Dürer todennäköisesti teki joitakin kirjan puupiirroksista.

Tutkijat ovat arvioineet, että kirjasta julkaistiin noin 1400–1500 latinankielistä ja noin 700–1000 saksankielistä kopiota. Vuodelta 1509 säilynyt dokumentti mainitsee, että teoksesta oli myymättä 539 latinankielistä ja 60 saksankielistä kappaletta. Nykyaikaan teoksia on säilynyt noin 400 latinankielistä ja 300 saksankielistä kappaletta.

Keskiaikaisen käytännön mukaan kirjalla ei ollut varsinaista nimeä ja nimilehteä. Oppineet kutsuvat teosta yleisesti nimellä Liber Chronicarum, sillä nimi esiintyy latinankielisen version hakemiston alussa. Monilla kielillä teoksesta käytetään nimeä Nürnbergin kronikka (esimerkiksi engl. Nuremberg Chronicle) painopaikan mukaan. Saksaksi teosta kutsutaan nimellä Die Schedelsche Weltchronik kirjoittajan mukaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liber Chronicarum.