Casoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Casoria
Casoria.jpg

Casoria

Koordinaatit: 40°54′0″N, 14°18′0″E

Valtio Italia
Alue Campania
Metropolikaupunki Napolin metropolikaupunki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,1[1] km²
Korkeus 60 m
Väkiluku (31.12.2019) 76 205[2]
 – Väestötiheys 6 282 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 80026
Suuntanumero(t) 081
Casoria on kunta Campanian alueella Etelä-Italiassa kahdeksan kilometriä Napolista pohjoiseen.[3] Casorian historia alkaa 900-luvulta. Kaupungin elinkeinorakenne on monipuolinen ja se sijaitsee logistisesti edullisella paikalla. Casorian asutus nivoutuu yhteen naapurikuntien kanssa. Kaupungin asukkaista käytetään demonyymia casoriani.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casoria sijaitsee Napolin metropolikaupungin pohjoisosassa. Maaperältään hedelmällistä seutua kutsutaan nimellä Campania felix. Alueella vallitsee välimerenilmasto leutoine talvineen ja kuumine kesineen.

Italian neliportaisessa maanjäristysriskiä arvioivassa luokituksessa Casoria on määritelty luokkaan 2 (Zona 2, medio-alta), eli kohtalaisen korkean riskin luokkaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casoria-Afragolan rautatieasema

Ensimmäinen maininta Casoriasta on 900-luvun puolivälistä muodossa Casa aurea, joka sittemmin lyheni muotoon Casaurea ja edelleen nykymuotoonsa Casoria. Alue oli useiden feodaalisukujen hallussa vuoteen 1580.[4] Vuonna 1815 Casoriasta tehtiin oman hallintoalueensa pääkaupunki, joka kuului Molempain Sisiliain kuningaskuntaan. Maataloutta tehostettiin, ja alueelta saatiin kerättyä viisi satoa vuosittain. Casoria oli 1950-luvulle saakka leimallisesti maatalousalueen keskus, joka tuotti muun muassa viinejä, hamppua ja pastaa. 1960-luvulla kaupungin väestö kasvoi voimakkaasti teollistumisen myötä.[5]

Casorian vanhankaupungin ilmettä hallitsee barokki ja 1800-luvun arkkitehtuuri. Huomattavia kirkkoja ovat San Mauro, myöhäisbarokkia edustava Santa Maria delle Grazie ja uusklassinen San Benedetto taideaarteineen.[4]

Casoriassa sijaitsee nykytaiteen museo CAM Casoria Contemporary Art Museum.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casorian merkittäviä elinkeinoja ovat elintarviketeollisuus, metalliteollisuus, muoviteollisuus ja lasiteollisuus. Myös maatalous on elinvoimaista.[4]

Casorian rautatieasema, Stazione di Casoria-Afragola, sijaitsee rataosuuksien RoomaFormiaNapoli ja Napoli–CasertaFoggia varrella. Se otettiin käyttöön 1867. Casoriassa on liittymä valtakunnalliselle moottoritielle Autostrada del Sole. Napolin kansainvälinen lentoasema, Aeroporto di Napoli-Capodichino, sijaitsee välittömästi kaupungin eteläpuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Casoria e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)
  4. a b c Casoria Sapere.it. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)
  5. Storia della Città Comune.casoria.na.it. Arkistoitu 26.9.2020. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Casoria.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Casoria