Casoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Casoria

Casoria

Koordinaatit: 40°54′0″N, 14°18′0″E

Valtio Italia
Alue Campania
Metropolikaupunki Napolin metropolikaupunki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,1[1] km²
Korkeus 60 m
Väkiluku (31.12.2019) 76 205[2]
 – Väestötiheys 6 282 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 80026
Suuntanumero(t) 081
Casoria on kunta Campanian alueella Etelä-Italiassa kahdeksan kilometriä Napolista pohjoiseen.[3] Casorian historia alkaa 900-luvulta. Kaupungin elinkeinorakenne on monipuolinen ja se sijaitsee logistisesti edullisella paikalla. Casorian asutus nivoutuu yhteen naapurikuntien kanssa. Kaupungin asukkaista käytetään demonyymia casoriani.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casoria sijaitsee Napolin metropolikaupungin pohjoisosassa. Maaperältään hedelmällistä seutua kutsutaan nimellä Campania felix. Alueella vallitsee välimerenilmasto leutoine talvineen ja kuumine kesineen.

Italian neliportaisessa maanjäristysriskiä arvioivassa luokituksessa Casoria on määritelty luokkaan 2 (Zona 2, medio-alta), eli kohtalaisen korkean riskin luokkaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casoria-Afragolan rautatieasema

Ensimmäinen maininta Casoriasta on 900-luvun puolivälistä muodossa Casa aurea, joka sittemmin lyheni muotoon Casaurea ja edelleen nykymuotoonsa Casoria. Alue oli useiden feodaalisukujen hallussa vuoteen 1580.[4] Vuonna 1815 Casoriasta tehtiin oman hallintoalueensa pääkaupunki, joka kuului Molempain Sisiliain kuningaskuntaan. Maataloutta tehostettiin, ja alueelta saatiin kerättyä viisi satoa vuosittain. Casoria oli 1950-luvulle saakka leimallisesti maatalousalueen keskus, joka tuotti muun muassa viinejä, hamppua ja pastaa. 1960-luvulla kaupungin väestö kasvoi voimakkaasti teollistumisen myötä.[5]

Casorian vanhankaupungin ilmettä hallitsee barokki ja 1800-luvun arkkitehtuuri. Huomattavia kirkkoja ovat San Mauro, myöhäisbarokkia edustava Santa Maria delle Grazie ja uusklassinen San Benedetto taideaarteineen.[4]

Casoriassa sijaitsee nykytaiteen museo CAM Casoria Contemporary Art Museum.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casorian merkittäviä elinkeinoja ovat elintarviketeollisuus, metalliteollisuus, muoviteollisuus ja lasiteollisuus. Myös maatalous on elinvoimaista.[4]

Casorian rautatieasema, Stazione di Casoria-Afragola, sijaitsee rataosuuksien RoomaFormiaNapoli ja Napoli–CasertaFoggia varrella. Se otettiin käyttöön 1867. Casoriassa on liittymä valtakunnalliselle moottoritielle Autostrada del Sole. Napolin kansainvälinen lentoasema, Aeroporto di Napoli-Capodichino, sijaitsee välittömästi kaupungin eteläpuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Casoria e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)
  4. a b c Casoria Sapere.it. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)
  5. Storia della Città Comune.casoria.na.it. Arkistoitu 26.9.2020. Viitattu 4.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Casoria.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Casoria