Scafati

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scafati

Scafati

Koordinaatit: 40°44′50″N, 14°31′40″E

Valtio Italia
Alue Campania
Maakunta Salernon maakunta
Hallinto
 – Pormestari
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 19,9[1] km²
Korkeus 12 m
Väkiluku (31.12.2019) 49 997[2]
 – Väestötiheys 2 507 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 84018
Suuntanumero(t) 081
Scafati on kunta ja teollisuuskaupunki Sarno-joen varrella Campanian alueella Etelä-Italiassa noin 25 kilometriä Napolista kaakkoon ja saman verran Salernosta luoteeseen.[3] Langobardit käynnistivät Scafatin kehityksen kaupungiksi 600-luvulla, myöhemmin keskiajalla paikkakunta oli erinäisten taistelujen näyttämönä. Scafatin keskustassa sijaitsevassa Santa Maria delle Verginin kirkossa on taidehistoriallisesti merkittävä polyptyykki 1500-luvulta.[4]

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scafati sijaitsee Salernon maakunnan luoteiskolkassa lähellä Tyrrhenanmerta. Kaupungin halki virtaa 24-kilometrinen Sarno-joki. Scafati on alankoa, mutta jo muutama kilometri keskustasta luoteeseen maasto kohoaa ylängöksi: siellä on Vesuvius. Tulivuoren länsipuolella on Napolin keskusta. Myös Scafatin itä- ja eteläpuolella on vuoristoa, joka kohoaa paikka paikoin yli kilometrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle. Lounaassa on Sorrenton niemimaa ja etelässä Amalfin rannikko.

Alueella vallitsee välimerenilmasto kuumine kesineen ja leutoine talvineen. Scafatin vuotuinen keskilämpötila on 16,6 °C. Kylmin kuukausi on tammikuu, jonka keskilämpötila on 9,2 °C, lämpimimmät ovat heinä- ja elokuu, joiden keskilämpötilat ovat 24,2 °C.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scafatin alue oli asutettu Rooman valtakunnan aikana. Langobardit valtasivat strategisesti tärkeän Sarnon laakson 650-luvulla ja rakensivat Sarnon varrelle tornin, jonka ympärille Scafati alkoi kasvaa. Keskiaikana paikkakunta sijaitsi Napolin ja Beneventon valtapiirien rajalla, joten taisteluita käytiin aika ajoin.[4] 1530-luvulla Scafatin taloudellinen merkitys lisääntyi. Molempain Sisiliain kuningaskunnassa 1800-luvulla Scafati oli huomattava tekstiiliteollisuuden ja aseteollisuuden keskus.

Scafatin kirkkoja ovat muun muassa napolilaista barokkia edustava Santuario di Maria Santissima Incoronata dei Bagni ja renessanssin arkkitehtuuria edustava Chiesa di Santa Maria delle Vergini, jonka historia alkaa 1400-luvulta. Scafatin puistoja on muun muassa Parco Wenner, joka rakennettiin 1800-luvulla. Samalta vuosisadalta on myös Palazzo Mayer, jonka rakennutti Sarnon alueella tekstiiliteollisuutta harjoittanut Mayerin suku.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scafatin merkittäviä teollisuudenaloja ovat elintarviketeollisuus, kemianteollisuus ja mekaaninen teollisuus.[5] Scafatin rautatieasema, Stazione di Scafati, sijaitsee rataosuudella NapoliSalerno. Toinen rautatieasema, Stazione di Scafati (Circumvesuviana), sijaitsee Vesuviusta kiertävän Circumvesuviana-radan varrella. Keskeinen moottoritieyhteys on Autostrada A 3 (Napoli–Salerno).

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scafatin koripallojoukkue Scafati Basket saavutti menestystä 2000-luvun alussa. Kaupungin merkittävin jalkapalloseura on Associazione Sportiva Dilettantistica Scafatese Calcio 1922 (Scafatese Calcio). Se on yltänyt sarjatasolle Serie B. Seuran kotikenttä on Stadio comunale 28 settembre 1943.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 24.7.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 24.7.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Scafati e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 24.7.2020. (italiaksi)
  4. a b Scafati Sapere.it. Viitattu 25.7.2020. (italiaksi)
  5. Scafati Treccani.it. Viitattu 6.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Scafati.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Scafati