Intarsia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Intarsia

Intarsia määritellään useimmiten huonekalujen, sisustuspintojen ja taulujen upotuskoristeluksi varsinkin silloin, kun kuviointiin on käytetty erilaisista jalopuulajeista tehtyjä upotuskuvioita.[1] Koristekuviot sahataan lehtisahalla tai leikataan irti esimerkiksi ohuesta viilusta ja liimataan intarsiatyön alustaan. Koristelu voidaan tehdä myös norsunluulla, helmiäisellä, arvokkailla kivillä tai metalleilla.[1] Tällöin työstä yleensä käytetään nimitystä marketeria.

Intarsia tekstiilityössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intarsian määrittelyistä puuttuvat usein tekstiilimateriaalit, joissa upotustekniikkaa on käytetty aivan samoin kuin kovissakin materiaaleissa. Tekstiileissä esiintyvästä työtavasta käytetään usein nimitystä mosaiikkitekniikka. Intarsia ja upotustekniikka ovat kuitenkin kuvaavampia käsitteitä puhuttaessa työtavasta, jossa kuviot lomitetaan tarkasti toistensa sisään.

Aikojen takaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uralvuoriston takana Siperian alueella intarsiaa on perinteisesti tehty sarkaan ja taljaan. Intarsiakuvio on piirretty hiilellä kahden eri värisen taljan karvattomalle puolelle ja leikattu irti puukolla. Kuviot on aikoinaan ilmeisesti yhdistetty toisiinsa poronsuonesta valmistetulla langalla aivipistoin. Intarsiatekniikka mahdollisti koristeellisten sarkatekstiilien valmistamisen vähistä materiaaleista, kun kahdesta sarkapalasta satiin aina kaksi kuviollista ja vastakkaisen väristä kappaletta.

Nyttemmin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään intarsiatekniikka sopii hyvin esimerkiksi huovutetuille materiaaleille, villakankaille ja villa sekoitekankaille, joissa villan osuus on suurempi kuin tekokuitujen. Intarsiaa voi tehdä käsin yhdistäen kuviot aivipistoin tai vuoropistoin, mutta myös koneella ommellen. Jos kuviot yhdistetään koneella, tarvitaan taustalle tukea, joka voi olla liimaton tukikangas tai aivan ohueksi levyksi prässätty puuvillavanu (tekokuituvanu ei käy). Vanu antaa ryhtiä tekstiilille, oli kyseessä sitten seinävaate, tyyny tai asuste.

Työvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun teet intarsiakuviota, valitse kaksi eri väristä, mutta saman kokoista villakangaspalaa. Piirrä haluamasi kuvio kankaalle, harsi kankaat yhteen päällekkäin kuvion sisäpuolelta ja leikkaa kuvio irti molemmista kankaista yhtä aikaa. Seuraa koko ajan, että kankaat tulevat leikatuiksi täsmälleen samalla tavalla. Kun kuviot on leikattu irti, voi harsinlangat poistaa. Seuraavaksi voit lomittaa kuviot valitsemallesi tukimateriaalille niin, että saat kaksi intarsiakuviota vastakkaisin värein. Kuvioiden reunojen tulisi asettua kiinni toisiinsa kuin palapelin palasten. Kuviot kannattaa ensin yhdistää harsimalla tukimateriaaliin, ennen kuvioiden yhdistämistä toisiinsa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekstiiliosuuden lähde: Seppälä Maija-Leena. 2000. Ornamentteja ommellen. Edita. Helsinki.

  1. a b Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 276. WSOY, 1958.
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.