Lost in Translation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lost in Translation
Lost in Translation.jpg
Ohjaaja Sofia Coppola
Käsikirjoittaja Sofia Coppola
Tuottaja Ross Katz
Sofia Coppola
Säveltäjä Kevin Shields
Kuvaaja Lance Acord
Leikkaaja Sarah Flack
Pääosat Bill Murray
Scarlett Johansson
Giovanni Ribisi
Anna Faris
Fumihiro Hayashi
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Japani
Tuotantoyhtiö American Zoetrope
Tohokushinsa Company Ltd.
Focus Features
Elemental Films
Ensi-ilta Yhdysvallat 3. lokakuuta 2003
Suomi 13. helmikuuta 2004[1]
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, japani
Budjetti 4 000 000 dollaria
Tuotto 119 723 856 dollaria[2]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Lost in Translation on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut draamaelokuva, jonka on ohjannut Sofia Coppola. Elokuva kertoo iäkkäästä näyttelijästä ja nuoresta naisesta, jotka tapaavat sattumalta tokiolaisessa hotellissa. Elokuvan päärooleja esittävät Bill Murray ja Scarlett Johansson, kun taas sivurooleissa ovat Giovanni Ribisi, Anna Faris ja Fumihiro Hayashi.

Lost in Translation oli arvostelumenestys, ja se sai neljä Oscar-ehdokkuutta. Coppola voitti parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta, minkä lisäksi se oli ehdolla parhaasta elokuvasta, miespääosasta ja ohjauksesta.

Vuonna 2010 suomalaiskriitikot äänestivät elokuvan 2000-vuosikymmenen viidenneksi parhaaksi[3]. Vuonna 2016 Lost in Translation äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 25 parhaan elokuvan joukkoon. Äänestäjinä oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasialaisen DVD-julkaisun kansi.

Bob Harris (Bill Murray) on ikääntyvä amerikkalainen elokuvatähti, joka saapuu Tokioon tekemään mainoksia Suntory-nimiselle viskille kahdesta miljoonasta dollarista. Charlotte (Scarlett Johansson) on nuori nainen, joka on vastikään valmistunut Yalen yliopistosta. Hän on saapunut Tokioon julkkiksia ammatikseen kuvaavan miehensä Johnin (Giovanni Ribisi) saaman työtehtävän vuoksi ja viettää suurimman osan ajastaan yksin pariskunnan hotellihuoneessa. Charlotte ei ole varma, onko hänen ja Johnin avioliitolla tulevaisuutta, sillä hän uskoo Johnin olevan paljon kiinnostuneempi kuuluisista malleista, eritoten nuoresta ja kuuluisasta amerikkalaisnäyttelijä Kellystä (Anna Faris). Samaan aikaan Bobin oma 25 vuotta kestänyt avioliitto on kulahtanut ja menettänyt romantiikkaansa Bobin kärsiessä keski-iän kriisistä.

Eräänä iltana pitkien mainoskuvausten jälkeen Bob vetäytyy hotellin baariin. Johnin ja tämän ystävien pöydässä istuva Charlotte huomaa Bobin ja pyytää tarjoilijaa viemään tälle omasta pöydästään kupillisen sakea. Myöhemmin Bob ja Charlotte tapaavat toisensa lyhyesti hotellin baarissa joka ilta, kunnes Charlotte kutsuu Bobin tapaamaan muutamia paikallisia ystäviään. Bob vastaa kutsuun myöntävästi ja saapuu myöhemmin Charlotten hotellihuoneeseen yllään nuorekas asu. Kaksikon välille syntyy ystävyys heidän seikkaillessaan Tokiossa ja kokiessa japanilaisten ja amerikkalaisten sekä omien sukupolviensa välisiä kulttuurieroja.

Viettäessään toiseksi viimeistä iltaansa Tokiossa Bob vetää puoleensa erään hotellissa vakinaisesti asuvan laulajan huomion. Seuraavana aamuna Bob löytää kyseisen naisen huoneestaan vietettyään tämän kanssa ilmeisesti yhteisen yön. Charlotte saapuu Bobin huoneeseen lähteäkseen Bobin kanssa aamiaiselle. Charlotte löytää laulajan Bobin huoneesta, minkä seurauksena hänen ja Bobin välille syntyy myöhemmin lounaalla melkoisesti kitkaa. Myöhemmin sinä yönä hotellin palohälytykset laukeavat, ja ollessaan ulkona yhdessä muiden hotellin asukkaiden kanssa Bob ja Charlotte tekevät sovinnon. He kertovat tulevansa kaipaamaan toisiaan lähtiessään vielä kerran hotellin baariin.

Seuraavana aamuna Bob valmistautuu palaamaan takaisin Yhdysvaltoihin. Hän hyvästelee Charlotten hotellin aulassa lyhyesti ja katselee surullisesti, miten Charlotte palaa takaisin hissiin. Ollessaan taksissa matkalla lentokentälle Bob näkee Charlotten ruuhkaisella tiellä. Bob astuu ulos taksista ja lähtee Charlotten perään. Bob ottaa Charlotten syliinsä ja kuiskaa jotain tämän korvaan (yleisön kuulematta). Pari suutelee toisiaan, minkä jälkeen he hyvästelevät toisensa ja Bob palaa takaisin taksiinsa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Bill Murray  Bob Harris  
 Scarlett Johansson  Charlotte  
 Giovanni Ribisi  John  
 Anna Faris  Kelly  
 Fumihiro Hayashi  Charlie Brown  
 Akiko Takeshita  Neiti Kawasaki  
 François Du Bois  Pianisti  
 Takashi Fujii  Televisiojuontaja  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lost in Translation Elonetissä
  2. Lost in Translation (2003) Box Office Mojo. Viitattu 5.4.2015. (englanniksi)
  3. Ala-Kyyny, Juuso (toim.): Vuosikymmenen elokuvat 00-luku.blogspot.com. Viitattu 16.7.2021.
  4. The 21st Century’s 25 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.