Marie Antoinette (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marie Antoinette
Virallinen elokuvajuliste.
Virallinen elokuvajuliste.
Ohjaaja Sofia Coppola
Käsikirjoittaja Sofia Coppola
Tarina Antonia Fraser
Perustuu Antonia Fraserin elämäkertaan Marie Antoinette: The Journey
Tuottaja
Säveltäjä Jean-Philippe Rameau
Kuvaaja Lance Acord
Leikkaaja Sarah Flack
Pukusuunnittelija Milena Canonero
Lavastaja Milena Canonero
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ranska
Japani
Tuotantoyhtiö American Zoetrope
Pricel
Tohokushinsha
Levittäjä Columbia Pictures
Ensi-ilta
Kesto 118 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 000 000 $[1]
Tuotto 60 917 189 $[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Marie Antoinette on Sofia Coppolan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, joka sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2006. Elokuva kertoo Ranskan kuningattaresta Marie Antoinettesta ja perustuu löyhästi Lady Antonia Fraserin kirjoittamaan elämäkertaan Marie Antoinette: The Journey. Elokuva ei kuitenkaan ole kokonaan faktaperäinen, ja siihen on sekoitettu elementtejä ja yksityiskohtia nykypäivän popkulttuurista.

Elokuvassa Marie Antoinettea näyttelee Kirsten Dunst, joka oli pääosassa myös Coppolan esikoiselokuvassa Virgin Suicides. Muissa osissa ovat muun muassa Jason Schwartzman, Judy Davis, Rip Torn, Rose Byrne, Steve Coogan, Asia Argento ja Marianne Faithfull.

Elokuvan musiikkituottajana on toiminut Brian Reitzell ja kuvaajana Lance Acord. Tuottajina ovat Ross Katz ja Sofia Coppola sekä vastaavina tuottajina Fred Roos ja Francis Ford Coppola.

Elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan Ranskassa Versailles'n ja Chantillyn palatseissa.

Roolijako esiintymisjärjestyksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Kirsten Dunst    Marie Antoinette  
  Marianne Faithfull    Maria Teresia  
  Steve Coogan    suurlähettiläs Mercy  
  Clara Brajman, Melodie Berenfeld    itävaltalaiset tyttöystävät  
  Judy Davis    kreivitär de Noailles  
  Jason Schwartzman    Ludvig XVI  
  Sebastian Armesto    kreivi de Provence  
  Al Weaver    kreivi d’Artois  
  Shirley Henderson    Sophie-täti  
  Molly Shannon    Victoire-täti  
  Rip Torn    Ludvig XV  
  Jean-Christophe Bouvet    herttua de Choiseul  
  Io Bottoms, Céline Sallette    hovinaiset  
  André Oumansky    kardinaali de la Roche Aymon  
  Asia Argento    kreivitär du Barry  
  Guillaume Gallienne    Vergennes  
  Aurore Clément    Chartresin herttuatar  
  Jean-Paul Scarpitta    paroni Scarpitta  
  René Lucien Rolland    arkkipiispa  
  Mary Nighy    prinsessa Lamballe  
  Clementine Poidatz    kreivitär de Provence  
  Camille Miceli    ylikamarineito, Grand Chambellan  
  Paul Fortune    herttua Fortune  
  Natasha Fraser-Cavassoni    kreivitär de Cavazzoni  
  Alexia Landeau    kreivitär de la Londe  
  Joe Sheridan    hovimies  
  Katrine Boorman    englantilainen herttuatar  
  Sarah Adler    kreivitär d’Artois  
  Jean-Marc Stehlé    tohtori Lassonne  
  Rose Byrne    kreivitär de Polignac  
  Paul Jasmin    paroni Jasmin  
  Francis Leplay    synnytyslääkäri  
  James Lance    Léonard  
  Mathieu Amalric    mies naamiaisissa  
  Jamie Dornan    kreivi von Fersen  
  Carlo Brandt    palatsin puutarhuri  
  Raphaël Neal    puutarhan hovipoika  
  John Arnold    rahaministeri  
  Danny Huston    keisari Joosef II  
  Scali Delpeyrat    synnytyslääkäri  
  Chloé Van Barthold    Elisabeth  
  Phoenix    Petit Trianonin palatsin muusikot  
  Lauriane Mascaro    Marie Thérèse kaksivuotiaana  
  Gaëlle Bona    tyttö Petit Trianonissa  
  Tom Hardy    Raumont  
  William Doherty    neuvosmies  
  Florrie Betts    Marie Thérèse kuusivuotiaana  
  Dominic Gould    kreivi  
  Jago Betts, Axel Küng, Driss Hugo-Kalff    Dauphin eli kruununperillinen kaksivuotiaana  
  Fabrice Scott    kuninkaan lähetti  
  Alain Doutey    ylikamaripalvelija  
  Bo Barrett    hovipoika  
  Joseph Malerba    kuningattaren henkivartija  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nelitoistavuotias Maria Antonia Josepha Johanna (Kirsten Dunst) on kaunis ja hurmaava mutta naiivi Itävallan keisarinna Maria Teresian (Marianne Faithfull) nuorin tytär. Keisarinna valitsee nuorimman tyttärensä tämän pikkuserkun, Ranskan kruununprinssi Ludvig XVI:n (Jason Schwartzman), vaimoksi. Näin keisarinna sinetöi kahden kilpailevan maan, Itävallan ja Ranskan, välisen liiton.

Marie Antoinette matkustaa Ranskaan ja luopuu kaikesta, mikä sitoo hänet vanhaan kotimaahansa. Hän tapaa Ludvig XV:n (Rip Torn) ja tulevan aviomiehensä eli Ranskan kruununprinssin. Pian sen jälkeen kruununprinssi ja Marie Antoinette menevät naimisiin. Nuorenparin liiton kunniaksi nostetaan malja ja heitä kannustetaan tekemään perillinen mahdollisimman pian. Seuraavana päivänä kerrotaan kuitenkin, ettei parin hääyönä ”tapahtunut mitään”.

Aika kuluu. Marie Antoinette, jota seuraa jatkuvasti epätoivottu palvelijoiden ja aatelisnaisten virta, alkaa tuntea Versailles'n hovielämän tukahduttavaksi. Hovimiehet väheksyvät häntä ulkomaalaisena, vieläpä itävaltalaisena, ja syyttelevät häntä jatkuvasti siitä, ettei hän ole tehnyt kuninkaallista perillistä.

Ranskan hovissa rehottavat juorut, ja Marie Antoinette ruokkii niitä jatkuvasti uhmaamalla hovin rituaalisia muodollisuuksia: hän käy aviomiehensä ja tämän ystävien kanssa metsällä, taputtaa oopperassa ja halveksii usein aristokraatteja ja näiden perheitä.

Vuosien mittaan Maria Theresa jatkaa kirjoitteluaan tyttärelleen ja neuvoo, miten tehdä vaikutus kruununprinssiin ja vietellä tämä. Hän myös neuvoo tytärtään lakkaamaan halveksimasta Madame du Barrya (Asia Argento), joka on Ludvig XV:n alhaista syntyperää oleva rakastajatar ja jota miltei koko hovi inhoaa. Madame du Barryn väheksyminen on kuitenkin miltei sama asia kuin itse kuninkaan käytöksen kritisoiminen. Viimein Marie Antoinette puhuu Madame du Barrylle huomauttamalla palatsin vastaanotossa: ”Versailles'ssa on paljon väkeä tänään.” Siirryttyään eteenpäin suurlähettiläs Mercyn (Steve Coogan) kanssa Marie Antoinette kuitenkin huomauttaa äskeisten sanojen ollen viimeiset, jotka hän tulee koskaan sanomaan du Barrylle.

Marie Antoinette alkaa vähitellen sopeutua uuteen elämäänsä ja ympäröi itsensä muutamilla uskotuilla. Hän löytää lohtua myös prameiden vaatteiden ja kenkien ostelusta, ylenpalttisten leivonnaisten syömisestä (jotka Laduréen leipomo teki elokuvaa varten) ja uhkapelien pelaamisesta hovinaistensa kanssa. Eräänä yönä Marie Antoinette, hänen aviomiehensä ja muutamat ystävät osallistuvat anonyymeinä Pariisissa pidettyihin naamiaisiin. Naamiaisissa Marie Antoinette tapaa ruotsalaisen kreivi Axel von Fersenin (Jamie Dornan).

Kun Ludvig XV viimein kuolee, hänen pojastaan, Ludvig XVI:stä kruunataan Ranskan kuningas. Sekä Ludvig XVI että hänen vaimonsa Marie Antoinette pelkäävät olevansa liian nuoria hallitsijoiksi.

Ranskan työväenluokan keskuudessa lisääntyvästä köyhyydestä ja levottomuudesta huolimatta Marie Antoinette ei luovu tuhlailevasta elämäntyylistään. Sillä välin Ludvig jatkaa sijoittamistaan ulkomailla käytyihin sotiin, minkä seurauksena Ranska joutuu yhä syvemmälle velkakierteeseen.

Marie Antoinetten veli, Pyhän Rooman keisari Joosef II (Danny Houston), saapuu vierailulle ja moittii sisartaan jatkuvista juhlista sekä epämääräisistä tuttavuuksista, mutta Marie Antoinette ei ota neuvoja kuuleviin korviinsa. Sitten Joosef tapaa kuninkaan kuninkaallisessa eläintarhassa ja selittää tälle seksuaalisen kanssakäymisen ”mekaniikkaa” käyttämällä esimerkkinä ”avainten tekemistä”. Kuninkaan lempiharrastus on nimittäin lukkojen ja avaimien teko. Sinä yönä kuningas ja Marie Antoinette harrastavat seksiä ensimmäistä kertaa, ja joulukuun 18. päivänä vuonna 1778 nuori kuningatar synnyttää tytön, Marie Thérèsen. Pikkuprinsessan kasvaessa Marie Antoinette kuluttaa yhä enemmän aikaansa Petit Trianonissa, joka on Versailles'n mailla sijaitseva pieni linna. Samaan aikaan Marie Antoinette aloittaa myös suhteen von Fersenin kanssa.

Kun Ranskan talouskriisi pahenee, ruoanpuutteesta sekä mellakoista tulee arkipäivää. Alamaisten saama kuva Marie Antoinetten on nyt täysin tuhoutunut: kuningattaren viettämä luksuselämä ja näennäinen välinpitämättömyys tavallisten ihmisten jokapäiväistä kamppailua kohtaan saavat kansan kutsumaan häntä Madame Déficitiksi (ranskaksi ”rouva Kassavaje”). Marie Antoinette alkaa kuitenkin tulla kypsemmäksi, ja näin ollen hän keskittyy vähemmän sosiaalisen elämäänsä ja enemmän omaan perheeseensä. Hän tekee myös muutamia omasta mielestään merkittäviä taloudellisia säästöjä päättämällä muun muassa lopettaa timanttien ostelun. Muutama kuukausi äitinsä kuoleman jälkeen marraskuussa vuonna 1780 Marie Antoinette synnyttää pojan, Louis-Josephin, josta tulee uusi kruununprinssi. Marie Antoinette synnyttää myös toisen pojan, joka kuitenkin kuolee.

Kun Ranskan vallankumous alkaa, kuninkaallinen perhe päättää jäädä Ranskaan toisin kuin suurin osa aatelistosta. Mellakoivat pariisilaiset pakottavat kuninkaallisen perheen jättämään Versailles'n ja lähtemään Pariisiin. Elokuva päättyy, kun kuninkaallinen perhe istuu vaunuissa matkalla kohti Tuileries'n palatsia. Elokuvan viimeisessä kuvassa nähdään kuningattaren tuhoutunut makuuhuone.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuvan musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa on listattu elokuvan lopputeksteissä mainitut musiikkikappaleet, niiden tekijät ja esittäjät:

 • "Natural's Not In It"
(Dave Allen, Hugo Burnham, Andrew Gill & Jon King)
Gang Of Four
 • "Opus 17"
(Dustin O'Halloran)
Dustin O'Halloran
 • "The Melody of a Fallen Tree"
(Dan Matz & Jason McNeely)
Windsor For The Derby
 • "I Don't Like It Like This"
(Johan Duncanson)
The Radio Dept.
 • "Jynweythek Ylow"
(Richard D. James)
Aphex Twin
 • "1er menuet pour les guerriers et les amazones, 2me menuet"
(Jean-Philippe Rameau)
Les Arts Florissants, johtajana William Christie
 • "Pulling Our Weight"
(Johan Duncanson & Martin Larsson)
The Radio Dept.
 • "Il secondo giorno instrumental"
(Jean-Benoit Dunckel & Nicolas Godin)
Air
 • "Keen On Boys"
(Johan Duncanson & Martin Larsson)
The Radio Dept.
 • "Aux lagueurs d'Apollon" (oopperasta "Platée")
(Jean-Philippe Rameau)
Carolyn Sampson, Ex Cathedra, johtajana Jeffrey Skidmore
 • "Opus 23"
(Dustin O'Halloran)
Dustin O'Halloran
 • "I Want Candy"
(Bob Feldman, Jerry Goldstein, Richard Gottehrer & Bert Berns)
Bow Wow Wow
Remiksannut Kevin Shields
(Susan Ballion, Steven John Bailey, John Gareth McKay & Kenneth Morris)
Siouxsie and the Banshees
 • "Aphrodisiac"
(Matthew Ashman, Dave Barbarossa, Leigh Gorman, Annabella Lwin & Malcolm McLaren)
Bow Wow Wow
(Johnny Mercer & Rube Bloom)
Bow Wow Wow
Remiksannut Kevin Shields
 • "Plainsong"
(Robert Smith, Simon Gallup, Paul Thompson, Boris Williams, Roger O'Donnell & Laurence Tolhurst)
The Cure
 • "Ceremony"
(Ian Curtis, Peter Hook, Bernard Sumner & Stephen Morris)
New Order
 • "Tommib Help Buss"
(Tom Jenkinson)
Squarepusher
 • "Ou boivent les loups"
(Phoenix)
Phoenix
 • "Kings of the Wild Frontier"
(Marco Pirroni & Stuart Goddard)
Adam and the Ants
 • "Avril 14th"
(Richard D. James)
Aphex Twin
 • "What Ever Happened"
(Julian Casablancas)
The Strokes, sov. The Strokes
(Jean-Philippe Rameau)
Les Arts Florissants, johtajana William Christie
 • "All Cats Are Grey"
(Robert Smith, Simon Gallup & Laurence Tolhurst)
The Cure

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Marie Antoinette (2006) Box Office Mojo. Viitattu 13.4.2018.