Big Fish

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Big Fish
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Tim Burton
Käsikirjoittaja Daniel Wallace
John August
Tuottaja Bruce Cohen
Dan Jinks
Richard D. Zanuck
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Philippe Rousselot
Leikkaaja Chris Lebenzon
Tuotantosuunnittelija Dennis Gassner
Pukusuunnittelija Colleen Atwood
Pääosat Ewan McGregor
Albert Finney
Billy Crudup
Jessica Lange
Matthew McGrory
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 2003
Kesto 125 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Big Fish on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut Tim Burtonin ohjaama yhdysvaltalainen fantasia-/draamaelokuva.

Big Fishin löyhästi Daniel Wallacen romaaniin perustuvan käsikirjoituksen teki John August. Elokuva sai neljä Golden Globe -ehdokkuutta. Lisäksi Danny Elfmanin elokuvamusiikki oli ehdolla Oscarin saajaksi.

Elokuvassa kuvataan kuolevan päähenkilö Edward Bloomin värikäs elämäntarina. Häntä näyttelee nuorena Ewan McGregor ja ikääntyneenä Albert Finney. Bloomin poikaa, Williä, esittää Billy Crudup ja vaimo Sandraa nuorena Alison Lohman, ikääntyneenä Jessica Lange. Jotkin osat ovat varsin mielikuvituksellisia, ja elokuvassa nähdään myös jättiläis-Karlin roolissa jättikasvuisuudestaan tunnettu Matthew McGrory. Myös julkisuudessa tunnettu Miley Cyrus esiintyy sivuosassa elokuvassa, käyttäen nimeä Destiny Cyrus. Hänen näyttelijäuransa alkoi Big Fishistä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Poikansa Willin (Billy Crudup) hääjuhlissa Edward Bloom (vanhana Albert Finney, nuorena Ewan McGregor ja lapsena Perry Waltson) kertoo tarinaa, jonka hän on kertonut vuosien saatossa jo useita kertoja: sinä päivänä, kun Will syntyi, Edward oli kalastamassa jättimäistä, saavuttamattomissa olevaa kalaa käyttäen syöttinä omaa vihkisormustaan. Williä hänen isänsä tarina harmittaa, ja hän kertookin vastavihitylle vaimolleen Joséphinelle (Marion Cotillard), ettei pysty luottamaan isäänsä, koska tämä ei ole koskaan puhunut sanaakaan totta. Williä huolestuttaa myös se ajatus, että hänelle saattaa siunaantua aivan yhtä vaikea suhde omien tulevien lastensa kanssa. Willin ja hänen isänsä suhde muuttuu lopulta niin kireäksi, etteivät he puhu toisilleen kolmeen vuoteen. Kun isän terveys alkaa sitten heiketä, Will ja raskaana oleva Joséphine palaavat takaisin Alabamaan. Lentokoneessa Will muistelee isänsä kertomusta siitä, miten tämä uhmasi lapsena suota ja tapasi noidan, joka näytti tälle lasisilmänsä kautta tämän oman kuoleman. Sen seurauksena Edward tiesi, ettei maailmassa ollut mitään, mitä hänen tarvitsisi pelätä.

Edward jatkaa pitkien tarinoidensa kertomista väittäen, että hän vietti lapsena kolme vuotta sidottuna omaan vuoteeseensa, sillä hänen kehonsa kasvoi liian nopeasti. Myöhemmin hänestä tuli menestyksekäs urheilija. Lopulta Ashtonin kaupunki kävi liian pieneksi hänen kasvavalle kunnianhimolleen, joten hän lähti pois yhdessä väärinymmärretyn Karl-nimisen jättiläisen (Matthew McGrory) kanssa. Edward löytää salaisen Spectren kaupungin, jonka asukkaat ovat ystävällisiä ja kävelevät paikasta toiseen paljain jaloin. Edward lähtee kaupungista, sillä hän ei halua asettua vielä aloilleen, mutta lupaa nuorelle Jenny-nimiselle tytölle (Hailey Anne Nelson) palaavansa vielä jonain päivänä. Karl ja Edward pestautuvat sirkukseen. Edward työskentelee ilman palkkaa, sillä hän on luvannut tehdä tirehtööri Amos Callowaylle (Danny DeVito) töitä vastineeksi siitä, että tämä kertoo hänelle joka kuukausi jotain uutta hänen rakastamastaan tytöstä (Edward rakastui tyttöön heti ensi silmäyksellä). Kolme vuotta myöhemmin Edward on saanut tietää tytöstä vain mitättömiä pikkuasioita, mutta asiat saavat käännöksen, kun hän huomaa Amosin olevan todellisuudessa ihmissusi. Kun Edward kieltäytyy vahingoittamasta Amosia tämän ollessa suden hahmossa, Amos kertoo Edwardille vastapalvelukseksi, että Edwardin rakastetun nimi on Sandra Templeton (nuorena Alison Lohman, vanhana Jessica Lange) ja että tyttö opiskelee Auburnin yliopistossa.

Edward saa tietää, että Sandra on kihloissa Don Pricen (David Denman) kanssa, joka on myös kotoisin Ashtonin kaupungista. Sandra vannottaa Edwardia olemaan tappelematta Donin kanssa, mutta Don pieksee Edwardin saatuaan kuulla tämän tunteista Sandraa kohtaan. Sen seurauksena Sandra päättää heidän kihlauksensa ja rakastuu Edwardiin. Myöhemmin Edward paljastaa Donin kuolleen nuorella iällä sydänkohtaukseen tämän istuessa vessanpöntöllä. Edwardin toipuessa selkäsaunastaan hänet värvätään armeijaan ja lähetetään sitten Korean sotaan. Edward laskeutuu laskuvarjolla vastapuolen joukkoja viihdyttävään teatteriin, varastaa tärkeitä dokumentteja ja taivuttelee tanssijoina työskentelevät siamilaiskaksoset Pingin ja Jingin (Ada ja Arlene Tai) auttamaan hänet takaisin Yhdysvaltoihin lupaamalla tehdä kaksosista siellä tähtiä. Kotimatkallaan Edward ei onnistu saamaan yhteyttä kehenkään, joten armeija julistaa hänet kuolleeksi. Sen seurauksena kotiin palanneen Edwardin mahdollisuudet saada töitä vaikeutuvat, ja hänestä tulee kiertelevä kauppias. Edward tapaa Spectren kaupungista kotoisin olevan runoilija Norther Winslowin (Steve Buscemi) jälleen ja auttaa tätä tahtomattaan ryöstämään jo konkurssissa olevan pankin. Edward ehdottaa Winslowille, että tämä hankkisi töitä Wall Streetiltä. Myöhemmin Winslow kiittää Edwardia neuvoista lähettämällä tälle 10 000 dollaria, joilla Edward hankkii itselleen unelmakodin.

Will ei vieläkään vaikutu isänsä tarinoista, vaan vaatii saada tietää totuuden. Edward kuitenkin selittää olevansa luonteeltaan tarinankertoja. Will löytää Spectren ja tapaa vanhentuneen Jennyn (Helena Bonham Carter), joka kertoo hänelle Edwardin pelastaneen kaupungin konkurssilta ostamalla koko kaupungin huutokaupassa ja rakentamalla sen sitten uudelleen entisiltä tuttaviltaan saamansa rahallisen avun turvin. Kun Will palaa kotiin, hän saa tietää isänsä saaneen sairauskohtauksen ja joutuneen sairaalaan. Will käy tapaamassa isäänsä, joka on nyt vain osaksi tajuissaan eikä pysty puhumaan kovinkaan paljon. Koska Edward ei enää pysty kertomaan tarinoita, hän pyytää Williä kertomaan, miten kaikki päättyy. Will tekee työtä käskettyä: He pakenevat yhdessä sairaalasta ja menevät joelle, missä kaikki Edwardin tapaamat ihmiset hyvästelevät hänet. Will kantaa isänsä jokeen, ja tästä tulee se, mikä tämä on aina ollut: hyvin suuri kala. Sitten Edward kuolee tietäen, että hänen poikansa ymmärtää viimein hänen rakkautensa tarinankerrontaan. Hautajaisissa Will tapaa useita isänsä epätavallisia ystäviä, mukaan lukien Amosin, Karlin, Pingin ja Jingin sekä Norther Winslowin. Will käsittää isänsä tarinoiden olleen totta, joskin liioiteltuja. Isä oli muun muassa tehnyt Karlista jättiläisen (tämä on oikeasti noin 2,3 metriä pitkä) ja Pingistä ja Jingistä siamilaiset kaksoset, vaikka he olivat vain tavalliset kaksoset. Kun Willin oma poika syntyy, Will jatkaa isänsä tarinoita. Hän huomauttaa, että hänen isästään tuli lopulta osa omia tarinoitaan, minkä johdosta tästä tuli kuolematon.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ewan McGregor  Nuori Edward Bloom  
 Albert Finney  Vanha Edward  
 Alison Lohman  Nuori Sandra K. Bloom  
 Jessica Lange  Vanha Sandra  
 Billy Crudup  William Bloom.  
 Marion Cotillard  Joséphine Bloom  
 Helena Bonham Carter  Jennifer Hill  
 Robert Guillaume  Dr. Bennett  
 Matthew McGrory  Karl  
 Danny DeVito  Amos Calloway  
 Steve Buscemi  Norther Winslow  
 Miley Cyrus  Ruthie  
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.