Terence Young

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terence Young
Henkilötiedot
Syntynyt20. kesäkuuta 1915
Shanghai, Kiina
Kuollut7. syyskuuta 1994 (79 vuotta)
Cannes, Ranska
Ammatti ohjaaja, käsikirjoittaja
Puoliso Dorothea Bennett
Sabine Sun
Ohjaaja
Aktiivisena 19481988
Tunnetuimmat ohjaukset Salainen agentti 007 ja tohtori No
Salainen agentti 007 Istanbulissa
Pallosalama
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Stewart Terence Herbert Young (20. kesäkuuta 1915 Shanghai, Kiina7. syyskuuta 1994 Cannes, Ranska) oli brittiläinen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja.

Youngin ensimmäiset ohjaukset olivat lyhytelokuvia ja dokumentteja, mutta jo 1940-luvulla hän aloitti pitkien brittielokuvien ohjaamisen. Jayne Mansfieldin tähdittämä Liian kuumaa tavaraa (1960) oli Youngin ensimmäinen suurta näkyvyyttä saanut ohjaustyö. Youngin kansainväliseksi läpimurtoelokuvaksi muodostui ensimmäinen James Bond -filmatisointi Salainen agentti 007 ja tohtori No (1962), joka tehtiin pienellä budjetilla, mutta tuotti suuresti voittoa. Young sai ohjattavakseen myös jatko-osan Salainen agentti 007 Istanbulissa (1962), ja vielä Pallosalaman vuonna 1965.

Vuonna 1967 Young ohjasi ensimmäisen suosituksi osoittautuneen ei-Bond-elokuvansa Yksin pimeässä (1967), joka toi naispääosassa esiintyneelle Audrey Hepburnille Golden Globe- ja Oscar-ehdokkuuden. Young ja Hepburn olivat tavanneet Hollannissa toisen maailmansodan aikaan, kun Hepburn työskenteli Youngin hoitajana tämän haavoituttua taistelussa. Nykyään elokuva nauttii klassikkosuosiota, mutta kulttisuosioon on pystynyt Youngin seuraava ohjaustyö Kylmä hiki (1970), jonka pääosassa nähtiin Charles Bronson. Young jatkoi yhteistyötä Bronsonin kanssa Verenpunainen aurinko -westernin parissa vuonna 1971. Mafian korppikotkat (1972, videotallenteena Cosa Nostran salaisuus) jäi heidän viimeiseksi yhteiseksi elokuvakseen.

Youngin viimeistä kymmentä ohjaustyötä pidetään epäonnistuneina, ja hän lopetti uransa kuusi vuotta ennen kuolemaansa.

Filmografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: Elonet[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Terence Young Elonetissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]