007 ja kultainen ase

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
007 ja kultainen ase
The Man with the Golden Gun
007TMWTGG.jpg
Ohjaaja Guy Hamilton
Käsikirjoittaja Richard Maibaum
Tom Mankiewicz
Tuottaja Harry Saltzman
Albert R. Broccoli
Säveltäjä John Barry
Kuvaaja Ted Moore
Oswald Morris
Leikkaaja Raymond Poulton
John Shirley
Erikoisefektit John Stears (VFX)
Pääosat Roger Moore
Christopher Lee
Britt Ekland
Maud Adams
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia
Tuotantoyhtiö United Artists
Ensi-ilta 19. joulukuuta 1974 (Britannia)
20. joulukuuta 1974 (Suomi)
Kesto 125 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 13 000 000 dollaria
Tuotto 97 600 000 dollaria
Edeltäjä Elä ja anna toisten kuolla
Seuraaja 007 rakastettuni
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

007 ja kultainen ase (The Man with the Golden Gun) on James Bond -elokuva vuodelta 1974. Se perustuu Ian Flemingin samannimiseen kirjaan. Kultainen ase on yhdeksäs Bond-elokuva ja samalla Roger Mooren toinen Bond-elokuva. Elokuvan on ohjannut Guy Hamilton. Elokuvan tuottivat viimeistä kertaa yhdessä Albert R. Broccoli ja Harry Saltzman.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ohjaajana toimii kaksi viimeistä Bond-elokuvaa ohjannutta Guy Hamilton. Antagonistin roolissa nähdään Christopher Lee, jonka piti näytellä konnaa jo elokuvassa Salainen agentti 007 ja tohtori No, mutta kieltäytyi tuolloin. Kuvauspaikkoina toimi pääasiassa itämaat. Kuvauspaikka piti olla Kambodža, mutta kuvaukset siirrettiin sodan vuoksi Thaimaahan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alussa Bond saa M:ltä tehtäväkseen ottaa Fransisco Scaramangasta tietoa. Elokuvan pääroisto on palkkatappaja Francisco Scaramanga (Christopher Lee), joka laskuttaa aina miljoona dollaria yhdestä taposta. Hän käyttää aina kultaista pistoolia ja sitä varten valmistettuja kultaisia luoteja. Elokuvan alussa hänestä ei tiedetä muuta kuin hänen fyysinen poikkeavuutensa; Scaramangalla on kolme nänniä. Prologissa käy myös ilmi Scaramangan ampumistaidot sekä hänen kunnioituksensa James Bondia (Roger Moore) kohtaan.

Bondissa Scaramanga herättää kiinnostuksen, kun MI6:n päämajaan toimitetaan kultainen luoti, johon on kaiverrettu "007". Bondin tehtävä sillä hetkellä koskee mystisesti kadonnutta Gibson-nimistä tiedemiestä. Gibson on kehittänyt laitteen, jolla auringosta saadaan käytännössä ehtymätön energiavirta, joka ratkaisisi maailmaa piinaavan energiakriisin. MI6:n tiedustelun mukaan Bond on kuitenkin Scaramangan seuraava kohde, joten M (Bernard Lee) päättää lomauttaa Bondin kunnes asia selviää.

Lomautettunakaan Bond ei lakkaa työskentelemästä, ja hän päättää itse ottaa selvää Scaramangasta ja löytää hänet. Jäljille hän pääsee löytämällä kadonneen kultaisen luodin, jota käytettiin erään toisen 00-agentin tappamisessa. Tämä johtaa Bondin Scaramangan rakastajattaren, Andrea Andersin (Maud Adams), luo. Tämä tunnustaa lähettäneensä luodin MI6:een, jotta Bond saapuisi ja tappaisi Scaramangan hänen puolestaan.

Andersin neuvosta Bond saapuu Hongkongiin, jossa hän yllätyksekseen todistaa Scaramangan suorittaman murhan; kultaisen luodin kohteena oli kadoksissa ollut tiedemies Gibson. Samalla Scaramanga saa haltuunsa Gibsonin keksinnön ja aikoo huutokaupata sen mustassa pörssissä eniten tarjoavalle. Bond saapuu saarelle, jossa hän tapaa Scaramangan. Scaramanga kertoo Goodnightin (Britt Ekland) olevan täällä jossakin. Scaramanga esittelee Bondille oman saarensa. Bond kohtaa Scaramangan kaksintaistellussa, jossa hän onnistui tappamaan Scaramangan. Goodnight tiputtaa Kran nesteheliumiin, jonka jälkeen koko paikka alkaa räjähtämään. Bond ja Goodnight pääsevät äkkiä pakoon veneelle. Veneestä ilmestyy yhtäkkiä Nick Nack (Hervé Villechaize), joka on Scaramangan kätyri. Bond joutuu kaksintaisteluun Nick Nackin kanssa. Lopulta Bond sulkee Nick Nackin matkalaukkuunsa. Elokuva loppuu Bondin ja Goodnightin rakasteluun veneessä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Roger Moore   … James Bond  
 Christopher Lee   … Francisco Scaramanga  
 Britt Ekland   … Mary Goodnight  
 Maud Adams   … Andrea Anders  
 Hervé Villechaize   … Nick Nack  
 Bernard Lee   … M  
 Lois Maxwell   … Miss Moneypenny  
 Desmond Llewelyn   … Q  
 Clifton James   … Seriffi J.W. Pepper  
 Richard Loo   … Hai Fat  
 Soon-Tek Oh   … Luutnantti Hip  
 Carmen du Sautoy   … Saida  

Tapahtuma- ja kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumapaikat

Kuvauspaikat

 • Lontoo, Englanti
 • Hongkong
 • Macao
 • Thaimaa

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultaisen aseen musiikin on säveltänyt John Barry. Tunnuskappaleen esittää Lulu, sen on säveltänyt Barry ja sanat kirjoittanut Don Black. Elokuvan tunnuskappaleeksi piti alun perin tulla Alice Cooperin Man with the Golden Gun vuodelta 1973, mutta lopulta valittiin Lulun esittämä kappale.

 1. "The Man With The Golden Gun"
 2. "Scaramanga's Fun House"
 3. "Chew Me In Grisly Land"
 4. "The Man With The Golden Gun"
 5. "Getting The Bullet"
 6. "Goodnight Goodnight"
 7. "Let's Go Get Them"
 8. "Hip's Trip"
 9. "Kung Fu Fight"
 10. "In Search Of Scaramanga's"
 11. "Return To Scaramanga's"
 12. "End Title" – The Man With The Golden Gun

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]