Phuket

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phuket
ภูเก็ต
Näkymä näköalapaikalta pohjoiseen kohti Kata Noin, Katan ja Karonin hiekkarantoja
Näkymä näköalapaikalta pohjoiseen kohti Kata Noin, Katan ja Karonin hiekkarantoja
Vaakuna
Vaakuna
Provinssin sijainti Thaimaassa
Provinssin sijainti Thaimaassa
Valtio Thaimaa
Alue Etelä-Thaimaa
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Phuket
Pinta-ala 543[1] km²
Väkiluku (2017) 537 900[1]
 – väestötiheys 990,6[1] as./km²
Lyhenteet
 – postitunnus 83
 – ISO 3166 TH-83

Phuket (thaiksi ภูเก็ต) on Thaimaan saari maan lounaisrannikolla Andamaanienmeressä. Se muodostaa lähisaarten kanssa Phuketin provinssin (thaiksi จังหวัดภูเก็ต), yhden Thaimaan provinsseista (changwat). Provinssin pinta-ala on 543 neliökilometriä ja siellä on arviolta 537 900 asukasta (vuonna 2017).[1]

Saaren pohjoispäässä toimii Phuketin kansainvälinen lentoasema.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phuketin kolme piiriä eli amphoeta

Phuket on Thaimaan suurin saari, ja se sijaitsee Andamaanienmeressä Malakan niemimaasta länteen. Se on 49 km pitkä.[2] Saari on enimmäkseen vuoristoista vuorten kulkiessa saaren länsiosassa pohjoisesta etelään. Phuketin vuoret muodostavat eteläpään vuorijonolle, jonka pituus on 440 km Kran kannaksesta. Vuoriston korkein kohta on Khao Phra Mi (1 138 m), mutta saaren korkein kohta on Mai Tha Sip Song 529 metriä merenpinnan yläpuolella.

Metsä peittää 70 prosenttia saaresta. Läntisellä rannalla on useita hiekkaisia rantoja, idässä puolestaan mutaisempia rantoja. Lähellä eteläisintä kärkeä on Laem Promthep, suosittu auringonlaskun näköalapaikka.

Naapuriprovinsseja ovat Phang Nga ja Krabi.

Hallinnolliset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phuket on jaettu kolmeen piiriin (amphoe), jotka puolestaan on jaettu 17 kuntaan (tambon) ja 103 kylään (muban).

  1. Mueang Phuket
  2. Kathu
  3. Thalang

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tinakaivostoiminta on ollut saaren tärkein tulonlähde 1600-luvulta lähtien. Useita kiinalaisia työskenteli kaivoksilla ja heidän vaikutuksensa Phuketin kulttuurissa näkyy yhä. Tinan hinnan alennettua kaivostoiminta on kuihtunut. Nykyään Phuketin talous nojaa kahteen elinkeinoon: kumipuuviljelmiin (jotka tekevät Thaimaasta yhden maailman suurimmista kumin tuottajista) ja turismiin.

1980-luvun jälkeen Phuketista on tullut Thaimaan yksi tärkeimmistä turistien houkutuksista ja useimmat länsirannikon hiekkarannat ovat kehittyneet turistikeskuksiksi, joista suosituimpia ovat Patong, Karon ja Kata. Patongin alue tunnetaan etenkin vilkkaasta yöelämästään ja seksiturismistaan.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phuketin historian merkittävin tapahtuma oli burmalaisten hyökkäys 1785, jonka jälkeen kuningas Taksin löi heidät takaisin. Brittiläisen Itä-Intian kauppakomppanian kapteeni Sir Francis Light lähetti ohi mennessään tiedon paikalliselle hallintoväelle Burman joukkojen valmistautumisesta hyökkäykseen. Kunying Jan, äskettäin kuolleen kuvernöörin vaimo, ja hänen sisarensa Mook kokosivat joukot, ja kuukauden mittaisen hyökkäyksen jälkeen Burman joukkojen oli vetäydyttävä 13. maaliskuuta 1785. Näistä kahdesta naisesta tuli paikallisia sankarittaria ja he saivat Rama I:ltä kunnioittavat nimet Thao Thep Kasatri ja Thao Sri Sunthon.

Kuningas Chulalongkornin vallan aikana Phuketista tuli hallinnollinen keskus tinaa tuottaville eteläisille provinsseille. Vuonna 1933 Phuketin monthon purettiin, ja saaresta tuli oma provinssinsa (changwat).

Saaren vanhoja nimiä ovat Ko Thalang ja Jung Ceylon, englanninkielinen väännös malesialaisesta nimestä Tanjung Salang.

Vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristyksessä Phuket kärsi suuria vaurioita ja noin 250 ihmisen vahvistettiin kuolleen Phuketin rannikolla.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 provinssissa oli arviolta 537 900 asukasta (vuonna 2017).[1] Noin 35 % väestöstä on kiinalaisia (14 % koko maan väestöstä) ja 35 % muslimeja (4 % koko maassa). Suurin uskontokunta on buddhalaisuus.

Saaren pääkaupunki on Phuket, mutta suurin kaupunki on Patong.[2]

Symbolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssin sinetti esittää provinssin kahta sankaritarta, joiden nimet ovat Thao Thep Kasattri ja Thao Sri Sunthon.

Provinssin puu on Pterocarpus indicus (engl. Burmese Rosewood) ja provinssin kukka on Bougainvillea.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Thailand: Division Citypopulation.de. Viitattu 24.7.2017. (englanniksi)
  2. a b Introducing Phuket Province Lonely Planet. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 26.2.2016.
  3. Patong Beach ei nuku koskaan Thaimaa.fi. Viitattu 7.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]